Америка се плаши нафтног савеза Русије и Арабије


naftna-busotina
Савез Русије и Саудијске Арабије веома нервира Запад, јер би Москва и Ријад могли изразито да ојачају своје позиције на енергетском тржишту.

Учвршћивање односа Русије и Саудијске Арабије постало је веома непријатна вест за Сједињене Америчке Државе, пише Алекс Ниренберг за информативни портал www.nrg.co.il.

Односи Москве и Ријада у протеклом периоду су били напети: Русија је тврдила да се Саудијска Арабија уортачила са САД и повећала испоруке нафте, што је утицало на пад цена црног злата, подсећа аутор.

Ипак, наглашава он, оно што се дешава последњих месеци, зближавање позиција САД и Ирана у вези с нуклеарним програмом и борбом против Исламске државе довели су до тога да се председник Русије Владимир Путин срдачно рукује с принцем Мухамедом бин Салманом на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу. Тамо су Москва и Ријад потписали низ споразума, међу којима су они из области нуклеарне енергије, наводи Ниренберг.

Запад, како наводи аутор, страхује од тога да ће Русија и Саудијска Арабија склопити „савез цена нафте“ и самим тим изразито ојачати позиције ове државе на тржишту енергената.

Ниренберг сматра да место и време обзнањивања да Русија и Саудијска Арабија обнављају добре односе није изабрано случајно и да је то била порука за Вашингтон.

„Међународни економски форум у Санкт Петербургу од почетка украјинске кризе служи Кремљу у својству доказа да су покушаји САД да изолују Русију бесплодни. Запад је рачунао на то да ће форум ове године показати супротно, али је појављивање саудијске делегације помрсило рачуне и постало главна сензација манифестације“, тврди аутор.

Извор: ИН4С


Напиши коментар