Ана Филимонова: Британци гурају прст у око Русији


Ана Филимонова
Ана Филимонова

Колико год пута Британци мењали текст резолуције о Сребреници он ће увек бити „гурања прста у око“ руској, српској и уопште православној цивилизацији, сматра научна сарадница Руске академије наука Ана Филимонова.

Колико год пута Британци мењали текст резолуције о Сребреници он ће увек бити „гурања прста у око“ руској, српској и уопште православној цивилизацији, сматра научна сарадница Руске академије наука Ана Филимонова и каже да јој руски предлог делује много уравнотеженији и добронамернији, јер уважава све жртве.

Толика усредсређеност на Сребреницу данас, 20 година касније, говори о неоспорној важности дешавања из јула 1995. године за целокупну међународну јавност и сама та важност би зато налагала уравнотежен и одговоран приступ, а такав, нажалост, не препознајем у британском предлогу резолуције, каже за лист Данас Ања Филимонова.

Баш напротив, сматра она, у британском предлогу видимо јасну пристрасност, оличену у томе што је у првобитном предлогу чак 35 пута била употребљена реч „геноцид“.

Сада се помиње некакав измењен текст, али то још нико није видео или званично представио јавности, па га зато не могу ни коментарисати, додаје она.

Ипак, чини ми се да Британци никада неће одустати од намере да пошто-пото у резолуцију уврсте и појам геноцид, јер то делује као њихова основна намера, а то је за Србију, Републику Српску, али и све остале којима је првенствено стало до истине а не до политичких или каквих манипулација, напросто неприхватљиво, наводи за Данас Филимонова, коментаришући предлоге британске и руске резолуције о Сребреници у Уједињеним нацијама.

„Сигурна сам да, како год да евентуално буду мењали текст свог предлога, он никада неће бити ништа друго осим још једног гурања прста у око руској, српској и уопште православној цивилизацији. За разлику од тога, руски предлог ми делује много уравнотеженији и добронамернији, уважава све жртве, са свих страна у ратовима деведесетих, и ставља нагласак на међународно право и Дејтонски споразум. Самим тим, тај предлог доприноси стабилизацији у региону“, поручује она.

Она истиче да је сам појам геноцида наметнут у пресудама у Хашком трибуналу, „који је основан у доба када је Америка контролисала униполаран свет и постављала правила каква јој одговарају, па је и у 21. веку наставио да извршава наређења из Вашингтона, како су, уосталом, показале и депеше Викиликса“.

„Али су чак и хашке пресуде мањкаве, јер пате од недостатка доказа за страхотне тврдње које се износе олако и паушално, о чему ће се, између осталог, разговарати управо на научној конференцији „Сребреница 1995-2015″, коју Фонд стратешке културе и Музеј жртава геноцида организују 4. јула“, најавила је она.

Највећи светски стручњаци за геноцид, међу којима и Ефраим Зуроф, врло убедљиво су показали да је Хашки трибунал манипулисао чак и самим појмом геноцида, који је искривљавао према својим потребама, тврди Филимонова која је и одговорна уредница интернет портала Фонд стратешке културе на српском језику.

Филимонова констатује да ако посматрамо британски предлог у контексту англосаксонске политике у последњих 200 година, „која је изразито антиправославна, антисрпска и антируска по својој природи, онда овакво понашање Лондона није никакво изненађење“.

Говорећи о реторици српских званичника када је реч о предстојећем обележавању двадесетогодишњице догађаја у Сребреници, Филимонова наводи да је добро што су и Београд и Бањалука јасно иступили против злоупотребе појма геноцид у британском предлогу.

Поводом одлуке Швајцарске да БиХ, а не Србији, изручи Насера Орића, некадашњег команданта муслиманске војске у Сребреници, Филимонова наглашава да је Сарајево „показало да му уопште није стало да судски процесуира ратне злочине, већ случајеве попут озлоглашеног Орића држи у фиоци“.

Временско поклапање хапшења Орића, хапшења Рамуша Харадинаја и британског предлога резолуције о Сребреници, указује на снажан покушај дестабилизације целог региона, закључила је Ања Филимонова.

Извор: Танјуг, Новости


Напиши коментар