Археолози Србије: Не затрпавајте културно благо због аутопута!


Фото: Зоран Радосављевић Кики
Фото: Зоран Радосављевић Кики

Српско археолошко друштво (САД) најоштрије је протестовало због одлуке Републичког завода за заштиту споменика културе да дозволи затрпавање и прелазак коловоза аутопута ка Бугарској преко ранохришћанске базилике у Кладенчишту.

Одлука централне институције заштите културних добара у Србији у потпуној је супротности са основним цивилизацијским тековинама и самим циљевима постојања Завода, наводе из САД-а.

Откриће ранохришћанске базилике у близини трасе римског пута који је спајао источни и западни део Римског царства, недалеко од античке Ремезијане (данашње Беле Паланке), родног места Светог Никите Ремезијанског, сведочи о самим почецима хришћанске цивилизације на Балкану.

Заједно са остацима из Медијане, старохришћанским гробницама у Нишу и Царичиним градом (Иустиниана Прима), тај споменик би морао да буде заштићен и на адекватан начин презентиран свим заинтересованим посетиоцима, сматрају у Друштву.

Културно благо Србије не треба затрпавати и скривати од очију јавности, а цена измештања аутопута или базилике, колико год да износи, мала је у односу на дугорочну корист од туристичке експлоатације тог објекта.

Након изградње аутопута, путници би имали јединствену прилику да обиђу ранохришћанске споменике од Кладенчишта, Медијане и Царичиног града, до епископског седишта у Стобима и ранохришћанских споменика у Солуну.

Уколико би средње Понишавље било искључено са те трасе, то би читавом региону знатно умањило перспективу развоја културног туризма.

У саопштењу Српског археолошког друштва сматрају да однос државе према културном наслеђу умногоме зависи и међународни углед земље.

Споменици културе сведоче о томе да Србија није била „пусто поље“ у далекој прошлости, па не би требало да буде ни сада, када се заштита баштине намеће као један од цивилизацијских приоритета.

Из наведених разлога, они апелују на Министарство културе и информисања, Скупштински одбор за културу и информисање, председника Србије и председника Владе да својим ауторитетом спрече затрпавање базилике.

Предлог Магацин-а:

У име Коридора 10 – историју затрпавај!

Извор: Танјуг, Блиц


Напиши коментар