Асошиејтед прес: Запад и Русија у „клинчу“ због Сребренице


Савет Безбедности УН. Фото: ceopom-istina.rs
Савет Безбедности УН. Фото: ceopom-istina.rs

Западне земље и Русија су у дуелу око тога да ли би Савет безбедности УН требало да назове сребренички масакр геноцидом у резолуцији која је најављена поводом 20. годишњице најгорег масовног убијања у Европи после Другог светског рата, наводи америчка агенција Асошиејтед прес.
АП подсећа да је Велика Британија поднела нацрт резолуције и истиче да је јуче имала увид у тај текст у којем се, како наводи, „најоштрије осуђује геноцид почињен у Сребреници“ и указује да су и Хашки трибунал 2004. и Међународни суд правде 2007. године закључили да је убијање више од 8.000 хиљада босанских муслимана у јулу 1995. било геноцид.

Америчка агенција наводи да је Русија, која има блиске верске везе са Србијом, предала Савету безбедности УН алтернативни нацрт резолуције и тврди да је и у тај документ јуче имала увид.

У руском нацрту резолуције, истиче АП, не помињу се ни Сребреница ни геноцид, већ се уместо тога „најоштрије осуђују најтежи злочини који забрињавају међународну заједницу као целину, а који су почињени током сукоба у бившој Југославији над особама различитог етничког порекла и вероисповести“, преноси Танјуг.

Резолуцијом на резолуцују уз могући вето

Да ли ће Савет безбедности УН усвојити неку резолуцију, остаје да се види будући да Русија, као стална чланица овог тела, има право вета, указује агенција и додаје да ће СБ УН расправљати о комеморацији догађаја у Сребреници 7. јула, а да Србија врши притисак како би Русија уложила вето на резолуцију коју подржава Запад.

АП наводи да је британски амбасадор у УН Метју Рајкрофт рекао да је „20. годишњица сребреничког геноцида прилика да се стане и размисли о лекцијама наученим у најмрачнијим моментима историје УН“ и да ће британски нацрт овековечити сећање не само на сребреничке жртве, већ и на све који су страдали на свим странама и охрабрити даље кораке ка помирењу у дубоко подељеној Босни.

Међутим, заменик руског амбасадора у УН Петр Иљишев је, указује америчка агенција, јуче изјавио да британски нацрт резолуције „ствара поделе“ и фокусира се на „само једну страну сукоба“, док је, како Иљлишев тврди, руски нацрт резолуције „генералнији и више се залаже за помирење“.

Асошиејтед прес наводи да су лидери босанских Срба оптужени за наређивање масовног убијања муслиманских дечака и одраслих мушкараца који су одведени из енклаве под заштитиом УН у граду на истоку Босне, али да је називање догађаја у Сребреници геноцидом изазвало талас негодовања у Србији.

Српски премијер Александар Вучић је рекао да је спреман да присуствује комеморативној церемонији поводом годишњице догађаја у Сребреници, али је одбио да то назове геноцидом, већ је то назвао „великим и страшним злочином“, наводи америчка агенција.

Предлог Магацин-а:

Додик: Резолуција о Сребреници доказ цинизма и покварености Британије
Ловац на нацисте Ефраим Зуроф: „Апсурдно је Сребреницу поредити с холокаустом“
Писмо 400 српских студената председнику и премијеру Србије: Ваш одлазак у Поточаре имао би далекосежне тешке последице по српски народ

Извор: Танјуг, РТС


Напиши коментар