Београд: Служен помен команданту ЈВО у Другом светском рату Драгољубу Дражи Михаиловићу


Фото: Мондо/ Стефан Стојановић
Фото: Мондо/ Стефан Стојановић

На Ади Циганлији у Београду данас је служен помен команданту Југословенске војске у отаџбини у Другом светском рату Драгољубу Дражи Михаиловићу, поводом 69 година од његове смрти.
На помену је било стотинак људи, међу којима је било највише припадника четничког покрета, а окупљенима су се придружили и министар без портфеља задужен за ванредне ситуације Велимир Илић, као и саветник председника Србије Оливер Антић.

Паљењем свећа и полагањем венаца окупљени су изразили захвалност према Чича Дражи кога је Виши суд у Београду рехабилитовао 14. маја ове године.Михаиловићу су тада враћена грађанска права која су му била одузета у политичко-идеолошком процесу комунистичког режима 1946. године.

Окупљенима се обратио саветник председника Србије Оливер Антић који је нагласио да Дражи Михаиловићу рехабилитација није била неопходна. „Ми који знамо истину, знамо и то да њему рехабилитација није била потребна. Она је била више потребнија нама, а не њему. Ђенерал је био повод, а ми смо успели да извршимо рехабилитацију државе и наше историје, у право стање смо довели истину“, казао је Антић.

Он је рекао да је поносан што људи данас могу слободно да пишу о Дражи Михаиловићу, али и да слушају четничке песме у кафанама и запевају.

Антић је истакао да команданта једино нису издале „Америке и Француска“, док су сви други према њему били издајници.

Фото: Мондо/ Стефан Стојановић
Фото: Мондо/ Стефан Стојановић

Један од организатора данашњег скупа на коме је служен помен Драган Алорић навео је да му је жао што се о “крају историје славног народа и славног човека” није више учило у школама, већ се о томе ћутало.

„Дража је био први герилац који је пружио отпор немачким окупаторима“, рекао је Алорић и истакао да наша отаџбина заслужује да се сећање на Дражу Михаиловића достојно обележи.

Међу окупљенима је било и људи из Републике Срске, купача са Аде Циганлије, припадника омладинског покрета четника, као и четнички војвода Јован Јоја Тинтор који је био близак сарадник Радована Караџића. Пре почетка скупа са разгласала су се чуле четнички песме, а окупљени су носиле мајице и заставе са четничким симболима и Дражиним ликом.

Помен је служен на месту бившег затвора на Ади Циганлији, за које се сумњало да крије посмртне остатке командантаЈугословенске војске у отаџбини генерала Драгољуба Дража Михајловића.

До данас није утврђено шта се догодило са његовим посмртним остацима Михаиловића када је стрељан и не постоји гроб.

У недостатку других доказа о Михаиловићевој смрти, решењем Првог основног суда у Београду 2013. године као датум смрти Михаиловића утврђен је 17. јул 1946. године, пошто је суд утврдио да је тог датума стрељан.

Предлог Магацин-а:

Драгољуб Дража Михаиловић – најодликованији српски официр
Рехабилитован најодликованији српски официр Ђенерал Драгољуб Дража Михаиловић

Извор: Мондо


Напиши коментар