Десет НВО поручило Вучићевом режиму да добро пази како се држи поводом Сребренице


nvo1
Група невладиних организација оценила је да је „недопустиво” говорити о предлогу резолуције о Сребреници на начин на који то чине власти у Србији.

„О поступцима српских власти довољно говори то што они одбијају, и што преговарају као на пијаци, о нечему што је позив УН-а свим државама и народима света да памте геноцид и да се потруде да се више никад нигде не догоди оно што се догодило у Сребреници 1995”, речено је на конференцији за медије групе НВО.

Представници Иницијативе младих за људска права, Хартефакт фонда, Фонда за хуманитарно право, Жена у црном, Куће људских права и других организација исказали су данас подршку акцији „Седам хиљада”, којом се 11. јула обележава 20 година од сребреничког геноцида.

„Овом акцијом желимо да изразимо саосећање са више од осам хиљада страдалих босанских Муслимана у енклави Сребреница и њиховим породицама и да се успротивимо све чешћим покушајима оспоравања, релативизације и оправдавања сребреничког геноцида”, рекао је Ђорђе Бојовић из Иницијативе младих.

Акцијом је предвиђено да седам хиљада људи легне испред зграде Скупштине Србије на Тргу Николе Пашића 11. јула, у спомен на жртве масакра.

На питање шта ће урадити ако тог дана буде заседала Скупштина, будући да су тада забрањени скупови испред парламента, активисти су рекли да сматрају да имају право на слободно окупљање.

Представници НВО казали су да ће упутити позив премијеру Србије Александру Вучићу и посланицима Народне скупштине да подрже акцију, и позвали грађане да се придруже, узимањем броја на сајту www.sedamhiljada.rs.

Акцију Седам хиљада подржавају Хартефакт фонд, Иницијатива младих за људска права, Фонд за хуманитарно право, Civil Rigt Defenders, Жене у црном, YUCOM, Грађанске Иницијативе, Policy Center, Хелсиншки одбор за људска права и Београдски центар за људска права.

Предлог Магацин-а:

Већи муслимани од Мухамеда
О акцији „7000“ поводом 20-годишњице Сребренице

Извор: Факти


Напиши коментар