Дорину „пакују“ дрогу због Сребренице


dorin
Мистериозно хапшење: Александар Дорин

Од 17. јуна ове године иза решетака истражног затвора у Базелу налази се Александар Дорин, аутор књиге „Сребреница – како се заиста збило“, у издању куће „Ахриман Ферлаг“ из Фрајбурга у Немачкој, у којој се побија званична верзија масакра у Сребреници.

Како су „Вести“ већ објавиле, Дорин је одведен из свог стана у Базелу под прилично мистериозним околностима. Двадесетак дана након његовог привођења, у јавности је пласирана веома климава прича да је ухапшен због трговине канабисом!

– Нисам видео доказе којима располаже швајцарско тужилаштво и полиција, али оно што знам о Дорину, а пријатељи смо и пословни сарадници већ 15-ак година, никако се не уклапа у профил уживаоца и трговца дрогом, каквим се он сада покушава представити – каже за „Вести“ Петер Прискил (60), један од челника издавачке куће „Ахриман Ферлаг“ који је посетио редакцију „Вести“ у Бад Филбелу код Франкфурта.

Прискил за себе каже да је левичар и марксиста, а због својих ставова, који су у супротни с империјалном политиком Запада, често је на мети „мејнстрим медија“ у Немачкој и Швајцарској.

– Александар Дорин каквог ја познајем је миран и повучен човек, вегетаријанац, анти алкохоличар и непушач. Нису тачне приче да су га хапсили агенти неке тајне службе, били су то обични полицајци у цивилу, али за то није ни било потребе јер се већ из искуства зна да они врло често одрађују на миг налоге који долазе преко баре – каже Прискил.

Петер Прискил (лево) и Александар Видаковић
Петер Прискил (лево) и Александар Видаковић
Он истиче да је чак и за швајцарске прилике, хапшење Александра Дорина у најмању руку контроверзно.

– Зашто је потребно да се кућа осумњиченог за трговину канабисом потпуно „преврне“, однесу сви његови радови, књиге и документи и да се данима не зна ни где се ухапшени налази. Адвокат којег смо ангажовали, и који је инсистирао на анонимности да би на миру могао да ради свој посао, нам каже да и даље не може да добије чак ни број предмета под којим тужилаштво води истрагу против његовог клијента.

Све је то врло чудно и буди велике сумње да се иза свега крију политички мотиви наредбодаваца хапшења који се поклапају са 20-годишњицом масакра у Сребреници – каже Прискил.

Он подсећа да је Дорин ухапшен готово истовремено када су у Женеви шкљоцнуле лисице на рукама крвника из Сребренице Насера Орића, који је, како се зна, већ одавно на слободи.

– Тиме је швајцарска држава очигледно одаслала поруку типа „ето, ми смо неутрални, хапсимо једног муслимана и једног Србина“ – огорчено констатује Прискил.

Он је Дорину, када је чуо за хапшење Орића, послао мејл на који му он никада није одговорио.

– Нисам знао да је он већ тада седео у истражном затвору – рекао је Прискил.

Протестно писмо министарки

Петер Прескил апелује на све којима је стало до истине и који се противе хапшењу Акесандра Дорина и поступку који против њега воде швајцарске васти да се протестним писмима обрате Симонети Сомаруга (Simonettа Sommаrugа), швајцарској министарки правде на адресу:Eidgenössisches Justiz – und Polizeidepartement, Bundeshаus West, CH- 3003 Bern.

Предлог Магацин-а:

У Швајцарској ухапшен аутор књиге „Сребреница – како се заиста збило“

Извор: Вести, СРБски ФБРепортер


Напиши коментар