Годишњица злочина у Старом Грацком – 16 година заташкавања злочина


zeteoci-ubistvo-srbi
Пре 16 година, у Старом Грацком код Липљана, убијено је 14 српских жетелаца. За тај, један од највећих злочина над Србима који се догодио после доласка УНМИК-а и Кфора, још нико није одговарао. Парастос код спомен плоче у центру Старог Грацког служиће епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије.

Четрнаесторица Срба из Старог Грацка убијена су на њиви током жетве 23. јула 1999. године.  Убијена су четири члана породице Јанићијевић – Слободан, Миле, Момир и најмлађи Новица, који је имао само 17 година.

Рафалима су на лицу места покошени и Андрија Одаловић, браћа Јовица и Раде Живић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, затим Никола Стојановић, Миодраг Тепшић и Милован Јовановић.

Полиција УНМИК-а је у октобру 2007. године ухапсила Мазљума Битићија, из села Велики Алас код Липљана, због сумње да је учествовао у том убиству.

Битићи је услед недостатка доказа после два месеца пуштен из притвора. Убиство жетелаца је један од највећих злочина који су почињени над Србима на Косову и Метохији након доласка Кфора у Покрајину.

Сахрана пре 16 година
Сахрана пре 16 година

Председник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун каже да су бројни људи поменути као могући извршиоци тог ужасног злочина.

„Један од њих је био ухапшен па брзо ослобођен и онда следе неке потпуно необавезујуће изјаве међународних званичника, као да је то жив предмет радиће се на том предмету. Ја не могу да се отмем утиску да се предмет заташкава од стране међународног присуства на КиМ. Што се тиче државе Србије ту је најпозваније Тужилаштво за ратне злочине и не могу да прихватим пасивно понашање Тужиластва за ратне злочине“, напомиње Дрецун.

У Тужилаштву за ратне злочине у Београду кажу да је предмет још отворен а због истраге нису желели у јавност да износе никакве детаље.

Албанци су у више наврата минирали споменике и скрнавили гробље у Старом Грацку на коме су сахрањени убијени српски жетеоци.

Породице убијених и даље чекају да злочинци буду приведени правди. У том селу данас живи упола мање становништва него 1999. године, а ни они нису безбедни.

Извор: РТС


Напиши коментар