Грчка / српска дужничка криза – једно реално поређење


grcka-srbija
Понедељак, 26.01.2015.г. Сириза је однела победу на парламентарним изборима. Евро је потонуо на 11-годисњи минимум у односу на долар.

Фебруар, март, април, мај, јуни – После тешких преговора Грчка се договорила са повериоцима о сервисирању дуга који износи 323 млрд. Евра Немачки Билд објављује да повериоци од Грцке траже: плаже, марине, 2500 зграда у власништву Министарства културе, луке Пиреј и Солун, два авиона владе, стадионе изграђене за Олимпијске игре 2004.г. Повериоци би да добију и четрнаест грчких регионалних аеродрома.

Велике демонстрације су у свим градовима Грцке. Најтеже је у Атини и Солуну где незадовољни грађани пале аутомобиле, ломе излоге, износе робу из продавница.

Грцка ће морати и многе непопуларне мере да предузме како би се буџетски дефицит значајно смањио. Пензије и плате свим државним службеницима смањују се за 30% (десето смањење у последњих неколико година). Стопа ПДВ-а се повећава са 13 на 23% на основне производе: месо, млеко, уље за кување, како, сирће, со, дрво за огрев, ђубрива, инсектициди. Значајно ће бити повећане све цене у ресторанима, интернатима и приватним школама, као и у школама за стране језике и рачунаре. Раст цена јавног превоза, струје и свих врста горива се очекује у наредном месецу.

Данас је министар финансија Варуфакис поднео оставку.

У Београду, 20.07.2015. Србија – дужничка криза

Понедељак, 26. фебруар 2018. Коалиција УФ – уједињени фронт је однео победу на парламентарним изборима.

Март, април, мај, јуни – После тешких прегова Србија се договорила са повериоцима о сервисирању дуга који износи 42 млрд. Евра

Немачки Süddeutsche zeitung објављује да повериоци од Србије траже: милион хектара војвођанске земље, руднике бакра, све изворе воде, приватизацију преосталих 15% ЕПС-а, уступање аутопута КОРИДОР 10, продају преостале трећине удела у ЈПП (јавно приватно партнерство) у свим месовитим комуналним предузећима основаним у свим градовима Србије у период од 2015. – 2017.г. , забрану продаје свих домаћих семена и замену са ГМО, продају свих извора питке воде.

Температуре у српским градовима достижу невероватни 40. степени што је натерало многе грађане на одлазак у туристичке агенције како би што пре отпутовали на хрватско, турско или неко друго море нама пријатељских земаља.

Србија ће морати и многе непопуларне мере да предузме како би се буџетски дефицит значајно смањио.

Пензије и плате свим државним службеницима (просветним и здравственим радницима, припадницима војске и полиције, судству и запосленима у локалној самоуправи) смањују се за 30% (десето смањење у неколико последњих година).

Нижа стопа ПДВ-а са 20% (мало је било повећање у 2016.г. са 10 на 20%) се повећава на 26% (изједначавање са вишом стопом која је слична земљама у окружењу – Мађарска 27%, Хрватска 25%).

Школарина се повећава за 100%, изнуђена непопуларна мера изазвана малим бројем ђака полазника – (у току владавине претходне владе преко 250 хиљада младих је отишло из земље).

Вечерас у 21 х почиње финално вече НЕБЕСКИХ ЗВЕЗДА, грађани Србије са нестрпљењем очекују победника. Награде најбољима уручиће наше старлете: Мица Мешалица, Биља Сиса, Мимица Ревизор и наравно Салееееее!!!!

Аутор: Драган Радовић
Извор: Васељенска


Напиши коментар