Хиљаду лампиона изнад Београда у част Теслиног рођендана


lampioni
Почетак у 20 часова. Спектакл пуштања хиљаду лампиона у част Теслиног рођендана, који је 10. јула отказан због јаког ветра на Дунавском кеју, биће одржан данас.

Захваљујући Електропривреди Србије, преко хиљаду лампиона пустиће сами посетиоци манифестације. Будући да метеоролози најављују лепо време без јаког ветра, музички програм и подела лампиона почеће у 20 часова, а сам спектакл пуштања лампиона сат касније.

Овај догађај део је манифестације „Тесла дани 2015.“, која је одржана од 6. до 12. јула, и одвијала се истовремено у чак 12 градова и места Србије, на скоро 30 локација, уз учешће више хиљада људи.

Бројним занимљивим изложбама, предавањима, необичним турама и обиласцима, и другим, махом бесплатним програмима, протекле недеље је широм Србије прослављен рођендан Николе Тесле, Дан науке и Међународна година светлости – 2015.

Сви они који нису успели у току ових недељу дана да посете неко од занимљивих дешавања, до 10. августа на Аеродрому Никола Тесла могу погледати изложбу „Теслина визија интернета“ или у Музеју Николе Тесле истраживати Теслине личне документе уз помоћ нове „Електронске читаонице“.

Изложба дечјих радова посвећених Николи Тесли и инспирисаних великим научником је отворена у Заводу за проучавање културног развитка до 7. августа, улична изложба „Светлост и без сијалице“ на Тргу Николе Пашића у Београду до 20. јула, а у Галерији „Чубрило“, у Кули на Гардошу, у Земуну, и даље се може видети изложба „Уметничка дела из заоставштине Николе Тесле“.

Такође, изложба „Тесла у Београду 1892. године“ се у холу Општине Неготин може погледати до краја месеца, док ће изложба „Фотографије из Теслиног албума“ бити отворена у Галерији Меандер Општинског културног центра Апатин до 24. јула.

„Тесла дане“ организује Кластер путева културе, који умрежава преко 40 институција културе, туристичких организација и агенција, привредника и шест факултета.

Покровитељи „Тесла дана“ су Министарство трговине, туризма и телекомуникација, Електропривреда Србије, Сћнеидер Елецтриц и Тризма, а пријатељи пројекта Општина Неготин, Млади за туризам, AIESEC, Народни музеј Лесковца и Удружење Теслин торањ из Лесковца, Народни музеј Ужице, Пупинов завичајни комплекс у Идвору, село Велебит код Суботице и бројни други.

Извор: Восток


Напиши коментар