Још један археолошки локалитет на Коридору 10 биће затрпан!


Кућа из бакарног доба; фото: С.П.
Кућа из бакарног доба; фото: С.П.

Пошто ће бити уништено изградњом ауто-пута, налазиште код пиротског села Станичење на источном краку Коридора 10 више од месец дана истражују стручњаци Археолошког института из Београда.

Како објашњава др Софија Петковић, карактер налазишта такав је да “и у случају да је било систематских истраживања оно не би морало да се конзервира и презентује”.

Ископавања ће трајати до августа
Ископавања ће трајати до августа

Ово је једини начин заштите овог типа археолошких локалитета, односно некропола и насеља са остацима објеката од лаког материјала, кућа од набоја и плетера, какве су нађене у праисторијском хоризонту налазишта у Станичењу – истиче виша сарадница Археолошког института.

Каже да се истраживања настављају до краја августа, када ће ово налазиште бити потпуно истражено, а сви предмети са локалитета биће потом предати Музеју “Понишавља” у Пироту.

Петковићева напомиње да су прва истраживања рађена прошле године, када је откривен део касноантичке хришћанске некрополе из периода од 4 до 6. века, истражено је 56 гробова, као и слојеви из бакарног доба. Ископавања су прекинута на захтев “Коридора Србије”, али су средином јуна настављена.

Насеље било станица на путу “Виа милитарис”

Некропола, у којој је откривено још 36 касноантичких гробова, припада насељу у подножју великог утврђења на брду Градиште чији су бедеми још видљиви.

С обзиром на величину површине коју обухвата некропола насеље је морало бити велико. Највероватније се ради о значајној постаји, која се налазила на римском путу „Виа милитарис“ од Ниша до Софије и утврђењу које је штитило ову комуникацију – каже Софија Петковић.

Објашњава да је ово утврђење постојало до 7. века када је, највероватније, напуштено под ударима аварских и словенских освајача. Што се тиче гробља, у слоју гробова нађена су три бронзана римска новчића, која указују да је оно настало у последњој четвртини 4. века. У самим гробовима, осим скелета није било никаквих налаза.

Нисмо нашли чак ни делове накита или одеће, што сведочи о томе да су тадашњи становниси Станичења били хришћани, али и да су имали веома скроман социјално- економски статус – објашњава Петковићева.

Испод некропола артефакти из бакарног доба

Арехолози су открили да су касноантички гробови код Станичења укопавани у насеље старо око 5.000 година, односно из бакарног доба.

Јединствена керамичка посуда аскос
Јединствена керамичка посуда аскос

Откривени су многобројни уломци грнчарије, оруђа од глачаног камена и окресаног кремена, коштане игле и други предмети од кости и рога, као и подови од набоја од три куће, укопане делом у падину брда Градиште – објашњава Петковићева.

Напомиње да се међу праисторијским налазима истичу “јединствен на нашем простору керамички аксос, посуда за сипање уља и ручни камени жрвањ за ситњење житарица и семенки”.

Да су становници овог насеља познавали металургију бакра, објашњава, сведочи део керамичке посуде на који су залепљене капљице овог метала.

Предлог Магацин-а:

У име Коридора 10 – историју затрпавај!

Извор: Јужне вести


Напиши коментар