Линта: Погоршан положај српске заједнице у Хрватској


Миодраг Линта, Председник коалиције удружења избеглица
Миодраг Линта, Председник коалиције удружења избеглица

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта са жалошћу констатује да је у потпуности тачна оцена  председника Српског народног већа Милорада Пуповца да је по уласку Хрватске у Европску унију погоршан  положај српске заједнице и да је нарастао десни екстремизам.

Линта оцењује да велику одговорност за погоршан положај српске заједнице сносе и бивши режим Бориса Тадића и челни људи Срба у Хрватској јер су се активно залагали да Европска унија затвори преговоре са званичним Загребом о поглављу 23 „Правосуђе и људска права“ јуна 2011. године без решавања бројних проблема прогнаних Срба и повратника.

Председник Коалиције удружења избеглица подсећа јавност да су бивши режим Бориса Тадића и челни људи Срба у Хрватској на челу са Милорадом Пуповцем одбили почетком 2011. године да подрже Петицију избеглих и прогнаних Срба из Хрватске  у којој је наведено 12 кључних проблема и коју је потписало преко 70.000 оштећених грађана.

Избегличка удружења су тада заузела јасан став да Хрватска апсолутно не заслужује да затвори преговоре о Поглављу 23 „Правосуђе и људска права“ све док се не пронађе правично и трајно решење имовинских и бројних других проблема српских повратника и прогнаних Срба.

Бивши режим Бориса Тадића и челни људи Срба у Хрватској су погрешно и наивно сматрали да ће Хрватска након уласка у Европску унију постати велики савезник Србије и да ће одмах решити проблеме својих грађана српске националности, наводи се у саопштењу.

Линта сматра да данашње политичке прилике у Хрватској јасно показују да је политика лажног помирења била погрешна и вођена преко леђа српске заједнице у Хрватској и прогнаних Срба.

Предлог Магацин-а:

Важно саопштење српским туристима у Хрватској
Станимировић: Срби у Хрватској су грађани другог реда
Европска „правда“: Хрват референт у Стразбуру кочи повраћај српске имовине у Хрватској!
Имовина Србије у Хрватској вреди 40 милијарди евра!
Руси тврде да је у последњих 19 година под притиском око 30.000 Срба у Хрватској прешло на католичанство

Извор: Танјуг, ИН4С

 


Напиши коментар