Писмо са Косова или терор под маском исламске државе


gorazdevac (2)
Да ли је могуће да ће нападе и шиканирања која трпимо да припишу радикалним исламистима?

Напади на Србе на Косову и Метохији не престају. Последњих недеља ситуација је посебно критична у Метохији. Крајем јуна и почетком јула мета је била породица Крстић из Кишнице, села недалеко од Грачанице. Њих су више пута у три дана Албанци каменовали, и то после поноћи.

Непозната лица пуцала су на возило са београдским таблицама које је у власништву Гораждевчанина, бацили су молотовљев коктел на споменик српским жртвама рата и деце настрадале на реци Бистици у Гораждевцу. Само два дана после тих напада у селу је освануо претећи графит „хакмарја“, што у преводу са албанског значи „освета“.

Нови напад на Србе догодио се надомак Пећи у недељу поподне, када су непознате особе отвориле рафалну паљбу на три породице из Брестовика. У тренутку напада оне су са децом биле на излету, на пропланку у близини села.

Док смо сви били под утицајем све учесталијих напада на Србе у Метохији, као бомба је одјекнула вест да су ухапшени припадници Исламске државе (ИД) у близини Грачаничког језера, да постоји могућност да су затровали воду у језеру и да се том водом снабдева пола Приштине. Касније је вест допуњена да се одатле водом снабдева и Грачаница – остала српска села нису поменута.

Замка у „Новостима“

Запослени у Одељењу водовода које се налази поред језера кажу да су Албанци ухапшени на магистралном путу Приштина-Гњилане и да језеру нису ни пришли. Они ништа сумњиво нису приметили, нико се сем њих по језеру није возио чамцима. Истог тренутка када су почели да шире панику о могућем тровању воде, код Срба се јавила сумња да то намерно раде како би скренули пажњу са терора који се спроводи над Србима. Испоставило се да код ухапшених није пронађен отров и да је вода исправна за употребу.

gorazdevacgrafit

Текст који су под насловом Џихадисти заузимају Косово, Срби на удару објавиле „Вечерње новости“ и у којем се наводи да је косовска полиција затворила једну од четири молитвене куће радикалних исламиста које су смештене на приватним имањима у околини Ђаковице, али и Клине, где су учестали напади на Србе, означава почетак неке нове игре. У тексту су и подаци такозваних косовских безбедоносних служби о броју младих Албанаца који су у последње две недеље отишли у рат у Ирак и Сирију. У једном делу текста поставља се следеће питање: „Да ли је у питању коинциденција или су Срби на Косову на мети ИД ратника, и да ли је радикални ислам на КиМ узео маха и колико?“

Да ли је могуће? Да ли је могуће да ће нападе и шиканирања која трпимо да припишу радикалним исламистима?

Каменовања српских кућа у Кишници су се и раније дешавала и никада нико није ухапшен. Нико није ухапшен ни приликом последњих напада. Срби из Кишнице причају да су шиканирања свакодневна, да их Албанци и вербално нападају. Дешава се да дођу до дворишта и вређају Србе на српском и албанском језику. То су људи које они познају и везе немају са радикалним исламом.

Сигурна терористичка кућа

„Прешли су на виши ниво играња са нама. Почели су да пуцају на нас и видиш да их крију иза Исламске државе. Да су хтели да убију – урадили би то сигурно, ово је само застрашивање. Хоће да очисте Метохију од Срба. Ништа што већ нисмо видели, доживели и преживели. Никога и ничега се не боје. Да се Богу молимо да нас чува, ником другом“, рекао ми је пријатељ из Гораждевца.

gorazdevacsdilustracija
„Држава Косово“ је никла из тероризма. Зар смо заборавили мртве полицајце које су припадници „УЧК“ убијали из заседа широм Космета крајем девдесетих година прошлог века?

Адем Шеху је ухапшен у Куманову јер је био у групи терориста која се сукобила са македонском полицијом пре неколико месеци. Породица Перић из Грачанице сумња да је њихов Миодраг жртва Шехуове терористичке банде, која је 1999. године контролисала пут Приштина-Лесковац. Многи Срби са Косова и Метохије тврде да су међу терористима убијеним и ухапшеним у Куманову биле убице њихових чланова породице. Годинама су се по Покрајини слободно шетали.

Нама је на Косову и Метохији одавно јасно да се терористи овде чувају као ретко биље. Зар Куманово није најбољи доказ? Где треба у региону – ето их, само униформе промене, као Трансформерси. Космет је и даље протекторат УН, са снагама Кфора и Еулекс полицијом на терену, па откуд то да се радикални исламисти само множе?

Знамо ми да Албанци који нападају Србе у Покрајини не раде то у име радикалног ислама. Шта Исламска држава има од тога да напада старце по Метохији? Ако је ситуација толико алармантна да се и српски медији тиме баве, а да је реч о крвожедним радикалним исламистима, зар није логично да им мета буде власт у Приштини, која се клања Америци и западној Европи? Они који су после 1999. године постали толико отворено друштво да им жене полуголе по улици шетају и неће ни да чују да више од двоје деце рађају. Не, ништа од тога радикалним исламистима не смета, али им смета споменик у Гораждевцу или српске породице које су отишле на излет.

Навикли смо да различите власти које су се деценијама смењивале, заједно са називима држава у којима смо живели, из овог или оног разлога и интереса, терор над косовскометохијским Србима другачије називају, приписују „маљој деци“ или да тврде како Срби све сами себи раде. Пуцање као знак упозорења и застрашивања, каменовање, батинање, паљење, добацивање најгоре врсте по улици је нешто са чиме генерације Срба на Косову и Метохији одрастају и добро знамо ко и зашто то ради. Ако је неко овим текстом у „Новостима“ хтео да испипа пулс и види како ће јавност у Србији да реагује, поручујемо му да код Срба на Косову и Метохији није прошао.

Аутор: Јања Гаћеша
Извор: Нови Стандард

 


Напиши коментар