Планинарско друштво “Гвоздац” на планини Столови диже православни крст висине 33,5 метара


Крст ће бити постављен на планини Столови, на врху Усовица. Фото: Ж. Глишовић
Крст ће бити постављен на планини Столови, на врху Усовица. Фото: Ж. Глишовић

На планини Столови код Краљева, на врху Усовица и надморској висини од 1.375 метара, биће подигнут православни крст висине 33,5 метара и тежак 40 тона.

За подизање крста, који ће коштати преко 100.000 евра, благослов је дала Епархија Жичка још 2007. године. План је да крст буде осветљен ноћу, електричном енергијом која ће се добијати од сунца или ветра.

– Крст ће бити висок 33,5 метара јер је толико година имао Христ година када је разапет, тежак 40 тона и видеће се из многих делова Србије, са Јастрепца, Рудника, Копаоника… Струју која ће крст осветљавати добијаће се из соларних ћелија или мини-ветрењаче која ће бити постављена на врху. Тешко је рећи колико ће коштати, али сигурно преко 100.000 евра – каже за “Блиц” свештеник Љубинко Костић, председник одбора за подизање крста, наглашавајући да је добијен благослов и од новопостављеног епископа Жичког Јустина.

Према његовим речима, средства се прикупљају искључиво из донација, а до сада је утрошено око 7.000 евра како би се изградио прилаз врху, на којем ће се изводити радови.

– Ових дана ће почети бетонски радови и градња носача. Тешко је рећи када ће бити завршен јер да није било земљотреса и поплава у Краљеву, вероватно би крст већ био постављен. Прикупљање средстава иде добро и очекујемо да ћемо и овај пројекат што пре бити реализован – каже свештеник.

Идеја за подизање крста потекла је из Планинарског друштва “Гвоздац” из Краљева још пре осам година, која је затим подржана благословом владике Хризостома, тадашњег епископа Жичке епархије. ЈП „Србијашуме“ су Епархији Жичкој уступиле плац на самом врху Усовица, како би се поставио крст који ће бити окренут према Краљеву. Како сазнајемо, темељ за крст биће ископан на дубини од три метра.

Аутор: Н. Божовић
Извор: Блиц


Напиши коментар