Понавља се конкурс за споменик жртвама ратова

Градски менаџер Београда и председник одбора Горан Весић. Фото: beograd.rs
Градски менаџер Београда и председник одбора Горан Весић. Фото: beograd.rs

Одбор за подизање споменика српском народу и грађанима страдалим у оружаним сукобима од 1990. године одлучио је да не додели прву награду, већ да понови конкурс како би се добило опште прихваћено решење.

Градски менаџер Београда и председник одбора Горан Весић је, отварајући изложбу приспелих радова у Музеју историје Југославије, објаснио да ће сада постојати прецизнији захтеви, проистекли из стручних расправа, и да ће се покушати да се добије најбоље решење које ће бити реализовано и које ће представљати спомен-комплекс.

Весић верује да раде праву ствар, јер сматра да тај споменик, који треба да буде подигнут, треба да буде опште прихваћен у јавности и да задовољи све захтеве.

„Мора да има димензију меморијалности, односно да буде сећање на све жртве, да има димензију едукације, да младе генерације могу да се уче о свим ужасима који су се десили на територији бивше Југославије после 1990. и да има неку врсту истраживања, јер се, нажалост, и данас налазе нове жртве…“, рекао је Весић.

Он је нагласио да ће се инсистирати на томе да на самом споменику буду уписана имена жртава, што до сада било на споменицима.

„Нигде немамо уписана имена својих жртава и данас, нажалост, не знамо име ниједне жртве из Јасеновца. Зато ћемо инсистирати на томе да ту буду уписана имена жртава, да се именом и презименом зна ко је изгубио живот, зато што је припадао нашем народу“, рекао је Весић.

Он је додао да се управо због тога расписује нови конкурс за прву награду.

„Идеја је да после тог конкурса имамо решење које ћемо моћи да применимо, а план је да до краја године имамо решење које ће бити усвојено, опште прихваћемо у јавности и да следеће године, на ушћу, на месту је довољно репрезентативно, преко пута владе, почнемо да зградимо меморијални комплекс“, истакао је Весић.

Он се посебно захвалио професору Николи Вукосављевићу, који је у стручном делу и оцењивању, како је навео, заиста урадио велики посао и без његовог рада и труда не би данас постојао резултат који имамо.

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта истакао је да је прошло 20 година од оружаних сукоба на простору бивше Југославије, а да Србија још нема споменик којим би се одала почаст десетинама хиљада српских жртава.

Он каже да је дошло време да се ода почаст српским жртвама и захвалио Скупштини Београда што је прихватила иницијативу његове коалиције да се подигне тај споменик.

Линта је додао да на тај начин Србија шаље поруку да не жели никакве поделе међу жртвама, да су све жртве једнако вредне, без обзира да ли су српске, хрватске или неке друге националности.

Добитници друге награде на првобитном конкурсу су аутори Славе Ајтоски и Драган Николић са коаутором Зораном Ајтоским, док је трећу награду добио аутор Душан Петровић.

Предлог Магацин-а:

Споменик свим српским жртвамa на Ушћу

Извор: Танјуг, Мондо

Напиши коментар