Протестно окупљање за спас базилике коју хоће да униште због изградње ауто-пута


bazilika
Сви који желе да изразе незадовољство због одлуке да се базилика код Беле Паланке уништи због изградње ауто-пута, могу доћи у суботу 11. јула у 11 сати на протестни скуп код базилике. За Нишлије могућ организовани полазак са Археолошког налазишта Медијана.

Један од организатора овог окупљања Марко Јовановић каже да је “последњи тренутак да се спаси базилика из 5. века” и позива све људе добре воље из свих крајева Србије да им се придруже у мирном протесту којим желе да скрену пажњу јавности на овај проблем.

Он позива грађане да се окупе у 11 сати на Кладенчишту. Постоји могућност, каже, да се организује превоз аутобусом. У том случају, кренуће се око 8 сати са локалитета “Медијана”.

Нека сви заинтересовани прате у току дана наш догађај на Фејсбуку, тамо ћемо објавити да ли смо обезбедили аутобус или не. Уколико нема аутобуса, имамо воз у пола 8 ка Белој Паланци, а људи могу да иду и сопственим превозом – каже он.

Јовановић додаје да је повратак за Ниш планиран за 14 сати, а сви који буду дошли треба да понесу воду, храну и адекватну заштиту од сунца.

Базилика се налази баш на правцу пута; фото: ФБ страна Завод за заштиту споменика Ниш
Базилика се налази баш на правцу пута; фото: ФБ страна Завод за заштиту споменика Ниш

Подсетимо, Републички завод за заштиту споменика је пре пар недеља донео одлуку да се Коридорима дозволи да затрпају базилику због изградње ауто-пута.

Базилика прекривена геотекстилом и чека наставак изградње ауто-пута; фото: Вања Кесер
Базилика прекривена геотекстилом и чека наставак изградње ауто-пута; фото: Вања Кесер
Како кажу у Републичком заводу, ова одлука је уследила зато што нишки Завод није поднео захтев да се базилика упише у културна добра, због чега није правно заштићен и “није било друге могућности до да се дозволи да ауто-пут пређе преко ње”.

Међутим, у нишком Заводу кажу да су три године водили преписку са Републичким заводом око надлежности, да није постојала потребна координација и да ће на ову одлуку покренути спор пред Управним судом.

Иначе, затрпавање базилике осудили су Друштво археолога Србије и Српска православна црква. Француски стручњаци су објаснили да се због тако важних налазишта измештају путеви у Европи, а нишки археолог Тони Чершков је изјавио да је базилику технички немогуће само затрпати те да ће она бити уништена.

Предлог Магацин-а:

У име Коридора 10 – историју затрпавај!

Аутор: М. Вучић
Извор: Јужне вести


Напиши коментар