САНУ формира одбор поводом Сребренице: Сами ћемо доћи до истине


Зграда САНУ
Зграда САНУ

Извршни одбор Српске академије наука и уметности најавио је да ће предложити формирање посебног одбора који би се бавио изучавањем ратних сукоба на нашим просторима оцењујући да је Србији најпотребније утврђивање и суочавање са истином, до које ће сама доћи.

„Полазећи од научно заснованог приступа који је инхерентан Српској академији наука и уметности, извршни одбор САНУ је, пратећи ток политичких догађања у вези са резолуцијом о Сребреници у УН, на становишту да је нашим грађанима и држави утврђивање и суочавање са истином, до које ћемо сами доћи најпотребније“, наводи се у саопштењу САНУ, преноси Танјуг.

Како се додаје, посебно ако се у виду има само наше историјско искуство у 20. веку, када смо се, како се наводи, суочавали са границама биолошке одрживости.

„Наш став је посебно појачан захтевом предлагача да њихове закључке беспоговорно интериоризујемо и укључимо у образовни процес“, наводи се у саопштењу.

Извршни одбор САНУ најавио је да ће Председништву САНУ предложити формирање посебног одбора који би се бавио изучавањем разлога и околности које су довеле, као и догађања и тока претходних ратних сукоба на нашим просторима.

Како се наводи, рад тог одбора био би заснован на методологији модерне историографије и постојећим документима и који би био отворен за увид и сваки облик стручно-научне критике или предлога, ма са које стране долазили.

„Излишно је да наводимо колико се гнушамо злочина чињених само због етничке одреднице жртава и сматрамо да је тешки пут ка расветљавању чињеница и приближавање истини најмањи заједнички именитељ нашег дуга према невиним жртвама“, закључује се у саопштењу САНУ.

Извор: Танјуг, РТС


Напиши коментар