Врло добро служимо окупатору или српска Жандармерија уклонила споменик погиунулим друговима!


Споменик се налазио изнад села Лучане, на месту страдања тројице полицајаца. Фото: Политика
Споменик се налазио изнад села Лучане, на месту страдања тројице полицајаца. Фото: Политика

На њему се налазе имена 20 полицајаца који су погинули у борбама с припадницима ОВПБМ 2000. и 2001. године. 
Припадници Жандармерије су у суботу рано ујутру уклонили споменик у облику крста изнад села Лучани код Бујановца. Споменик је био висок четири а широк три метра, а на њему се налазила плоча с контурама Републике Србије, као и имена и фотографије 20 полицајаца који су погинули у борбама с припадницима Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе (ОВПБМ) од друге половине 2000. до краја маја 2001. године.

Споменик је 2012. године подигнут у рејону Гропа изнад села Лучани, на месту где су 2000. године албански терористи киднаповали и убили три српска полицајца.

Као одговор на овај споменик, у Прешеву је на платоу испред општине постављен споменик погинулим припадницима ОВПБМ-а крајем новембра 2012. године, који је уклоњен у јануару 2013. године.

Подсетимо, приликом натезања око уклањања споменика припадницима ОВПБМ-а у центру Прешева, албански представници су поручили да су спремни да споменик припадницима ОВПБМ-а однесу на друго место, под условом да се уклони или сруши споменик који је подигнут српским полицајцима који су погинули на југу Србије у обрачунима с албанским терористима. Из Владе Србије су тада поручивали да споменик изгинулим припадницима МУП-а Србије неће бити уклоњен ни под којим условима.

Како је пренео Фонет, председник општине Бујановац Нагип Арифи оценио је јуче уклањање споменика погинулим припадницима МУП-а Србије као „добар потез”.

„Ако је премијер Србије Александар Вучић мислио да ће уклањањем споменика Жандармерије смањити тензије овде, то јесте добар потез, али не и довољан да би људима који живе овде било боље. Влада Србије треба још много тога да учини”, истакао је Арифи.

Премијер Србије Александар Вучић је у четвртак најавио да ће заједно с представницима ЕУ посетити Бујановац и Прешево у наредних петнаестак дана.

Последња пристигла информација о овом случају:

Уклоњени споменик погинулих јунака, добиће своје ново место на земљишту под власништвом „ЦРКВЕ СВ. ЈОВАНА БОГОСЛОВА УЗ БЛАГОСЛОВ ЕПИСКОПА ВРАЊСКОГ ПАХОМИЈА“, у месту Српска Кућа, село је удаљено 10км од Врања.

Извор: Политика


Напиши коментар