Двери и ДСС заједно против продаје Телекома


ne-damo-telekom-srbije
Позивамо Вас да сутра, у уторак, 1. септембра у 12 часова у Кнез Михајловој улици код бившег ”Руског цара”, узмете учешће на јавном почетку широке подршке потписивању петиције ”СТОП ПРОДАЈИ ТЕЛЕКОМА” коју су покренули репрезентативни синдикати и удружења на нивоу Телеком групе.

Као што је и раније најављено, од 1. септембра Српски покрет Двери и Демократска странка Србије крећу у отворену борбу против одлуке Владе Србије да прода једну од најпрофитабилнијих домаћих компанија ”Телеком Србија”. Скандалозно је да је Влада Србије остала глува и нема на упозорења струковних организација, врхунских стручњака, свих синдиката Телекома, као и Демократске странке Србије и Српског покрета Двери.

Позивамо Вас да сутра, у уторак, 1. септембра у 12 часова у Кнез Михајловој улици код бившег ”Руског цара”, узмете учешће на јавном почетку широке подршке потписивању петиције ”СТОП ПРОДАЈИ ТЕЛЕКОМА” коју су покренули репрезентативни синдикати и удружења на нивоу Телеком групе.

Као што је наведено у детаљној стручној анализи Академије инжењерских наука Србије, која је достављена Влади Србије и релевантним министарствима још у фебруару ове године, продаја Телекома је економски и социјално неоправдана, штетна за научно–технолошки развој Србије, и носи велике безбедносне ризике. Телеком не сме да се прода пре свега због његовог стратешког значаја, и јер ће продаја довести до огромног одливањa прихода и добити из Србије, отпуштања и даљег смањења броја радних места, плата и пензија, и повећања спољнотрговинског и буџетског дефицита. Отпуштања не би задесила само Телекомове инжењере и техничаре (минимум 50% – 65% запослених ће бити отпуштено), већ највише домаће произвођаче, подизвођаче и добављаче, тако да би и до 100 хиљада грађана било директно погођено овом неразумном одлуком а и сви остали чије услуге и производе запослени у ИКТ индустрији користе и плаћају.

Не постоји ни један економски разлог да се прода компанија која је у 2013. години остварила 15,3 милијарде динара профита, инвестирала у развој 14 милијарди, отплатила кредит од 200 милиона евра и 5,5 милијарди динара уплатила у буџет Србије.

Против продаје Телекома Србија су се изјаснили:

  1. Академија инжењерских наука Србије.
  2. Друштво за електронику, телекомуникације, рачунарство, аутоматику и нуклеарну технику (ЕТРАН).
  3. Преко 200 врхунских стручњака из Србије и 11 земаља у свом Отвореном писму. Писмо су за само 10 дана у јуну потписали 129 доктора наука, укључујући 24 академика и 60 професора универзитета, 23 магистра и мастера, 57 инжењера, економиста, правника, адвоката, новинара.
  4. Репрезентативни синдикати и удружења на нивоу Телеком групе: Синдикат Телекома „Србија“, Јединствени синдикат Телекома Србије, Синдикат радника телекомуникација Републике Српске, Јединствени Синдикат Телус, Синдикална организација М:ТЕЛ Црна Гора и Удружење монтера за телекомуникациону мрежу Србије; као и Самостални синдикат Телекома Србије.
  5. Иницијативна одбор ”ТЕЛЕКОМ ЈЕ НАШ”.
  6. Савет за борбу против корупције.

Придружите нам се у уторак, 1. септембра Београду, а од 2. до 10. септембра у градовима широм Србије и дајте свој потпис и подршку борби против незаконитог отуђивања дoбара у општем интересу.

Извор: Покрет Српске Двери


Напиши коментар