Хрвати потписују петицију да се у војску уведе поздрав „За дом спремни“


za-dom-spremni-1
Потписници петиције за увођење поздрава “За дом спремни“ у употребу у војсци Хрватске затражили су подршку од Колинде Грабар Китаровић и Томислава Карамарка.

Међу потписницима петиције за увођење поздрава “За дом спремни“ у употребу у војсци Хрватске налазе се и људи из самог врха Цркве, наводи Index.hr.

Потписницима, међу којима су људи разних профила, навели су како је реч о старом хрватском поздраву, а чињеница да је то био службени поздрав кориштен за време НДХ ни мало не смета, пише хрватски медиј.

„За дом спремни“ био је службени поздрав усташког покрета и користио се за време НДХ на службеним документима ове фашистичке државе.

Између осталог, бројне одлуке о депортацијама невиних људи у логоре из којих већина никада није изашла завршавале су са „За дом спремни“

„Извештавамо Вас да смо дана 20. о.м. примили и сместили у наше логоре 199 Јевреја“, стоји у једном документу из септембра 1941. године који завршава овим „старохрватским“ поздравом, пише Индеx.хр.

Подсетимо, потписници петиције за увођење поздрава “За дом спремни“ у употребу у војсци Хрватске затражили су подршку од Колинде Грабар Китаровић и Томислава Карамарка.

Коалиција удружења избеглица осудила је настојање групе хрватских грађана да се у службену употребу Војске Хрватске уведе фашистички поздрав „За дом спремни“.

Заменик председника Српског народног већа (СНВ) Саша Милошевић изјавио је да ништа није толико укаљало хрватско име и ништа не сублимира боље злочиначку нарав усташког режима као поздрав „За дом спремни“.


Напиши коментар