Конгрес Срба Европе: „Помозите изношење оптужби за хрватски геноцид“


krajina statistika
Конгрес Срба Европе осуђује злочине над Србима у Хрватској у периоду од 1991. до 1995. и позива међународну заједницу да помогне у процесуирању одговорних.

У саопстењу намењеном Међународним невладиним организацијама при Савету Европе, КСЕ подсећа да је 5. августа 1995. између 250.000 и 300.000 крајишких Срба отерано са својих вековних огњишта оцењујући да је реч о највећем чину етничког чишћења од Холокауста, од краја Другог светског рата 1945. године.

Скоро 3.000 Срба је, како се наводи, убијено у тим ратним злочинима, злочинима против човецности и геноциду, а српске куће, радње, цркве су систематски нападане у организованом геноциду.

У саопштењу се подсећа и на Конвенцију о превенцији и кажњавању злочина геноцида као и одредбе статута Међународног суда за бившу Југославију које дефинишу геноцид и налажу његово кажњавање.

Сходно томе, како се наводи, у операцији Олуја 1995. године „хрватска неонацистичка влада у саучесништву са Сједињеним Америчким Државама починиле су злочине геноцида у Крајини са циљем да се уништи, у целости или делимично, српска национална, етничка, расна или религијска група у Крајини која се тада звала Република Српска Крајина, под заштитом УН“.

Конгрес Срба Европе тражи „помоћ међународне заједнице, а нарочито чланица Међународних невладиних организација у Савету Европе да подржи нашу молбу и скрену пажњу својих влада на то да су Срби из Крајине жртве најтежих међународних злочина – ратних злочина, злочина против човечности и геноцида“.

У саопштењу које је потписао председник КСЕ Сима Мраовитћ, такође се додаје да човечанство нема право да игнорише и остане немо у суочавању са починиоцима било ког међународног злочина, а нарочито не злочина геноцида.

„Апелујемо на вас да нам помогнете да се у Савету Европе изнесу оптужбе поводом тог хрватског геноцида. Апелујемо на вас да нам помогнете да се у Генералној скупштини Уједињених нација изнесу оптужбе поводом тог хрватског геноцида“, закључује се у саопштењу.

Извор: Танјуг


Напиши коментар