Највећа бонитетска кућа упозорава: Избеглице прете економији Србије


grafikon pad
Раст броја избеглица и могућност да ће Србија морати трајно да збрине велики број њих, увећава економске и политичке ризике у Србији, оцењује Ден и Бредстрит.

Највећа бонитетска кућа на свету је и поред те оцене задржала рејтинг Србије на ДБ5, којим се означавају земље с високим ризиком пословања, саопштила је бонитетска кућа Рејтинг, која заступа ДиБ у Србји и Црној Гори.

У извештају се наводи да ситуација са избеглицама до сада била под контролом, јер је већина њих брзо прелазила из Србије у Мађарску.

Додаје се да је око 40.000 избеглих затражило азил у Србији ове године, већином да би одморили пре него што наставе свој пут, па је главни трошак за Србију био за привремени смештаја миграната, али да прети озбиљно повећање трошкова због промене ситуације у Македонији и Мађарској.

Прецизира се да је Македонија напустила политику обуздавања избеглица и новопридошлим мигрантима издаје тродневну визу са којом могу да пређу до границе са Србијом без препрека, док је Мађарска поставила ограду на граници према Србији и тиме зауставља мигранте у Србији.

„Због тога брзо расте ризик да ће Београд морати да прими велики број избеглица и то на полутрајној или чак и трајној основи. Оваква ситуација узрокује повећање економских и политичких ризика у Србији“, оценила је бонитетска кућа.

ДиБ наводи да држава финансира смештај све већем броју избеглих, и то у време финансијске кризе, а према званичним подацима, јавни дуг Србије је крајем јуна износио 24 милијарде евра, односно 71,8 одсто БДП-а, што је опасно висок однос за економију у развоју и може одвратити повериоце од улагања у Србију.

Рејтинг који ДиБ додељује некој земљи, указује на ризик пословног окружења и даје информацију о ефикасности плаћања ка иностранству, као и о исплативости потенцијалних инвестиција.

Предлог Магацин-а:

Избегличка криза – како смо увучени у минско поље

Извор: Бета


Напиши коментар