Шта то Хрватска слави?


logo-udr-rs-cast-otadzbine-sМи, окупљени у Удружењу „Република Српска – част отаџбине“ – ратни команданти корпуса, бригада, српске полиције, команданти кризних штабова, бивши предсједници и министри ратних влада РС, борци и бројни интелектуалци, морамо да реагујемо на најаву хрватске државе да прослави такозвану војну акцију „Олуја“, и гласно питамо укупну српску, европску и свјетску јавност: Шта то Хрватска слави?

Да ли је смрт 2650 убијених, прекланих и спаљених српских цивила повод и разлог великог хрватског ликовања? Да ли су судбине 340.000 протјераних и опљачканих Срба, њихови разорени, спаљени и прегажени домови разлог за парадирање? Да ли је бол закланих хрватски понос? Да ли су изгубљени српски гробови и расуте кости страдалника, отета надања, прекинути погледи, крици унесрећене дјеце и мајки и одузети животи разлог за весеље? Зато, не можемо данас да се не присјетимо тих дана и да кажемо да “Олуја” није била снага Хрватске већ посљедица међународне издаје и српске неслоге. Вјеровали смо тада Уједињеним нацијама и међународним институцијама као и самој Србији, вјеровали смо да ће заштитити Републику Српску Крајину.

И зато – доста је ћутања. Назовимо ствари правим именом. Гдје је данас грађанска Европа да чује и види, правдољубиви свијет да поштује жртве? Гдје је међународни суд правде? У ком то свијету нема поштовања према жртвама злочина? Који то судови дадоше слободу Анту Готовини и Младену Маркачу, који најприје бијаху осуђени на 24, односно 18 година затвора због злочина у „Олуји“, а сада их најавише као чланове хрватског државног одбора за прославу „Олује“? Не можемо а да не констатујемо да ће сви они који ће сједјети поред њих и славити страдање једног народа преузети дио одговорности за злочин и починити нови – вријеђање жртава.

Поздрављамо одлуку влада Републике Србије и Републике Српске да се 5. август убудуће обиљежава као Дан сјећања на страдале и прогнане у хрватској војној акцији «Олуја», и позивамо интелектуалну Европу и свијет да упале свијеће српским жртвама и окрену главу од славља над болом, сузама, смрћу и прогоном припадника српског народа у Хрватској. Позивамо и српска руководстава и народ у свим српским земљама на слогу и јединство како нам се не би десиле неке друге „олује“ које нам и у данашње вријеме пријете, са истим актертима.

Позивамо и хрватско руководство да призна српске жртве и злочине над њима, јер ко другоме узе живот и дом не доби слободу!

Саопштење Удружења „Република Српска-част отаџбине“
Извор: Балкан магазин


Напиши коментар