Подсетник: Важно саопштење српским туристима у Хрватској


croatia finest

Драгим нашим суграђанима желимо сунчане дане и леп провод у Лијепој нашој.  Ценимо њихов модеран животни став и правазилажење свих примитивних националистичких граница. Издигли су се из мноштва својих затуцаних и фашистичких сународника, који никада неће изаћи из деведесетих. 

Поникли у земљи продаваца кромпира, отрцаних шајкача, знојавог фолклора и превазиђене ћирилице, направили су младалачки искорак ка Западу.  За Југославију опет има наде – драги и никад прежаљени Тито би био поносан на поједине младе Србијанце. Желимо им леп провод и срећан пут, да их уживање и радост прате током целог аранжмана.

Додали бисмо неколико ситних и необавезних предлога Вама који летујете. Док будете пролазили својим колима поред Саве, застаните негде на 5 минута само. Протегните се на равничарском ваздуху, освежава. Не било Вам тешко, сагните се и пољубите земљу под којом лежи милион убијених Срба, Јевреја и Рома, мале деце и стараца, наших предака.  Да, баш ту у близини су их Усташе закопале јер нису били достојни да живе у Независној држави Хрватској.  Да, ту близу је логор Јасеновац, где су наши преци последњи пут из јаме погледали небо и сунце, лагано умирући. Исто урадите и ако пролазите кроз Херцеговину, поред Мостара, Требиња…

Острво Паг данас је позната по журкама, а некад је био логоор у којем су убијани Срби, претеча логора смрати Јасеновац
Острво Паг данас је позната по журкама, а некад је био логоор у којем су убијани Срби, претеча логора смрати Јасеновац

Брзо се стиже до прелепог плавог мора хрватске обале. Са нестрпљењем се залећете преко ситног песка и ускачете у таласе Лијепе наше. То сви радимо кад угледамо море јер то је тако нормално. Мало даље од обале отиснувши се, можда ћете чути неки хук из дубина и неки ветар који га носи по мору. То је хор Срба и Јевреја побијених у логору Слана на Пагу и побацаних у море. Они ту заувек леже. То су сва она деца и старци који су последњи пут ушли у лепи плави Јадран, бачени са острва где се данас туристи проводе, бачени да никад више не изроне. Поздравите их и реците им да има још људи који их памте. Можда Вам је баш неко од њих рођак или предак.

После романтичне вечере у неком од  ресторана на риви, ако затекнете свој аутомобил изгребан, избушених гума, не љутите се. Ви сте модерни и знате да свуда има хулигана. Чак и онај графит “Србе на врбе” може само употпунити аутентични доживљај модерном туристи. Један Немац за исте паре добије много мање од вас. Њему нема ко да исече гуме, пљуцне у чашу пива, опсује мајку српску. Његов доживљај није потпун, он не зна шта пропушта.  Ипак, увек наручујте kavu и kruh, научите хрватске изразе, да не бисте упали у веће неприлике. Ви то можете и умете, то захтева  толико мало труда, а даје сигурност.

"Поздрав" Србима из Сплита (графит мржње настао током прошлогодишње хистерије против ћирилице у Хрватској)
„Поздрав“ Србима из Сплита (графит мржње настао током прошлогодишње хистерије против ћирилице у Хрватској)

На повратку у Србију, угледаћете у даљини по неки  трактор док скупља сено на ливади. На моменат, али врло мали моменат, милисекунду, сетите се свих оних сународника који су на истим тракторима бежали у Србију, у Београд, у Нови Сад. Бежали су главом без обзира. Само их се на трен присетите. Они су такође градили ту обалу и те градове где сте провели диван одмор. Они се неће љутити. Чак ће им бити мило што сте прошли њиховим родним крајем у који се никада не смеју вратити.

Ето тако, драги наши суграђани. Ово су мали савети како да оплемените одмор у Лијепој нашој. Увек будите тако безбрижни и модерни, то је будућност и лепота постојања. За несрећом других се не треба пуно окретати.  Зато смо вас и саветовали да све радите на један кратак трен, на једну милисекунду, један безначајан траг у времену које се вас не тиче. Чисто узгред, ако се сетите.  Живи били.

Предлог Магацин-а:

Europa: Хрватска враћа писма са ћириличном адресом, уз назнаку – ZABRANJENO
Хрватска: Ћирилица и Срби – народни непријатељи
Острво Вис 1937. године: „Доље влашки попови! Доље ћирилица! Живила независна Хрватска!“
Хрватска посланица у Европском парламенту: не желим да се моје дете уда за Србина
Ајмоне Финестра: Усташки злочини над Србима – прво етничко чишћење у Европи

Аутор: Дорћолац  – Филип Новаковић
Извор: Србин.инфо


Напиши коментар