Додатно опорезовати ријалити програме


Студентска акција против ријалити програма
Студентска акција против ријалити програма

Захтевамо моментално увођење опорезивања ријалити програма и њихово емитовање искључиво после поноћи, па до 6 часова ујутру. То је једини начин да уредимо и очистимо контаминирану медијску сцену.

Омладина Демократске странке Србије покренуће иницијативу која би подразумевала опорезивање ријалити програма, али и њихово приказивање после поноћ, рекао је функционер Омладине ДСС Младен Савић на конференцији за новинаре у Нишу.

Преносимо излагање Младена Савића.

– Сведоци смо параде срама,баналности, кича и шунда, блуда, разврата, глупости и најнижих људских страсти оличених у виду ријалити програма. Ријалити програми су данас преплавили Србију. Комерцијални емитери руковођени искључиво мерилом рејтинга и профита пуштају у ударним терминима сцене насиља, без било какве друштвене одговорности и не узимајући у обзир да тај програм гледају и деца. Зато не треба да чуди пораст стопе вршњачког и породичног насиља.

Некада смо у поподневним часовима гледали Бранка Коцкицу, Метлу без дршке, Фазоне и форе, а данас имамо Фарму, Парове, Великог брата итд. Ти програми лаке забаве утичу на ментално здравље омладине, затупљују народ са циљем да се скрене пажња са горућих проблема и скрнаве моралне и духовне вредности друштва у глобалу. Ријалити програми утичу на пасивно и некритичко гледање свега што се емитује на телевизији. Насиље, баналност и вулгарност се представљају као привхатљиви, па чак и пожељлни начини понашања. У први план се истиче полусвет ноћног и сплаварског Београда предвођен лажним звездама, проституткама, криминалцима и олошима са друштвене маргине. Они су спремни на све зарад јефтине и краткотрајне „популарности“. Младим људима у Србији данас су познатији Маца Дискреција, Станија и Сораја од Андрића, Дучића, Црњанског, Пекића…

Због свих ових аномалија које доносе ријалити програми, не треба да чуди интернет петиција која представља вид здравог грађанског бунта у којој се захтева укидање, односно забрана ријалити програма. Петицију је за свега неколико дана потписало преко 80.000 људи. Пошто се у њој захтева укидање ријалити програма, а постојећи закон то не дозвољава и амнестира власнике комерцијалних медија који их приказују било какве одговорности, Омладина ДСС-а захтева моментално увођење опорезивања ријалити програма и њихово емитовање искључиво после поноћи, па до 6 часова ујутру. То је једини начин да уредимо и очистимо контаминирану медијску сцену.

Сав приход од тог пореза треба усмерити ка правим културним пројектима, Сигурним кућама у којима живе жртве насиља, за програм превенције болести зависности итд. На овом примеру се види колико су значајни локални медији у сузбијању вулгарности и примитивизма. Питање је само шта ће се десити када се заврши пројекат гашења локалних медија и да ли ћемо бити у прилици да погледамо минут квалитетног програма.

ПЕТИЦИЈУ ПРОТИВ РИЈАЛИТИ ПРОГРАМА ПОТПИШИ ОВДЕ!

Извор: Демократска странка Србије


Напиши коментар