ЕУ и НАТО лобисти захтевају да се у Србији цензуришу руски медији!


Russia-Today-Adverts
Чистка првенствено ће се проверавати новинска агенција Спутњик и телевизија Раша тудеј, које су доступне и у нашој земљи.

Медијској пропаганди Владимира Путина, председника Русије, изгледа да је одзвонило јер је почео са радом десеточлани специјални тим Европске уније за борбу против руског утицаја у земљама источне Европе. Унија ће посебно истраживати и утицај руске пропаганде у Србији, сматрају аналитичари.

Циљ овог тима, састављеног од десет званичника Европске службе за спољне послове, јесте да одговори на масовну руску пропаганду усмерену ка домаћој и међународној јавности. Један од њихових главних задатака биће да свакодневно помно прате извештавања велики руских медија, а пре свега новинске агенције Спутњик, која је доступна и на српском језику, али и телевизије Раша тудеј, коју овде можемо пратити преко кабловских оператера.

– За овај тим ће сигурно бити доста посла и у Србији јер је моћна руска пропаганда овде прилично узела маха. Нарочито је то изражено у штампаним медијима и на интернету. Задатак тих тимова биће нека врста притиска да се Србија определи између ЕУ и Русије, односно да се приклони Унији и спроводи њену политику и када је реч о питању односа према Украјини – каже политички аналитичар Дејан Вук Станковић. Са њим је сагласна и директорка Центра за евроатлантске студије у Србији Јелена Милић, која тврди да је формирање овог тима својеврсно упозорење онима који шире глас Русије:
– Ово ће умногоме отежати рад онима који то раде у Србији јер ће ићи чињеницама против лажи, а било је и крајње време. Јака пропаганда из Русије пада на плодно тло у Србији. Невероватно је колико се дезинформацијама служе сервиси као што су Спутњик и Раша тудеј, који се све више шире.

Руско министарство спољних послова узвратило је оптужбама да ЕУ нарушава право слободе говора и медија, а руски Комерсант пише да иза свега заправо стоје САД, које су до сада издвојиле 500.000 долара за спровођење антируске пропаганде у Естонији, Литванији и Летонији.

– Савет Европе принуђен је да реагује на руску кампању дезинформација у медијима. Циљ нам је и да подржимо слободу и независност медија у региону – рекла је Маја Коцијанчич, портпаролка високе представнице ЕУ Федерике Могерини.

Предлог Магацин-а:

Америка признаје: Русија победила у рату вестима
Демократија по Западу: Цензура за плакате Раша тудеја који рекламира другачије мишљење! (Фото, Видео)

Извор: Курир, Новине новосадске


Напиши коментар