Немањићи на ТВ: Бјелогрлић, Кустурица и Лекић оживљавају српске владаре


Nemanjicii

Радио-телевизија Србије одлучила да ускоро започне припреме за реализовање мегаломанске серије „Немањићи“, сазнаје Курир.

Прва сезона имала би 12 епизода и обрађивала би време Стефана Немање, Светог Саве и Стефана Првовенчаног, уз учешће више од хиљаду људи.

На конкурсу који ће за неколико дана бити расписан биће одабрани аутор сценарија и редитељ спектакла који обрађује живот српских владара између 12. и 14. века, од Стефана Немање и Светог Саве као утемељивача српске државе и цркве до деспота Стефана Лазаревића.

– Неколико еминентних домаћих аутора је заинтересовано. На састанку у РТС био је Драган Бјелогрлић, који је припремао филм о Немањићима с Владимиром Кецмановићем и Дејаном Стојиљковићем, те Мирослав Лекић, аутор „Јагодића“. Раније су у медијима жељу да снимају серију о српским владарима изразили Емир Кустурица, Синиша Ковачевић и Здравко Шотра. Најбољи сценарио биће одабран на конкурсу – каже саговорник Курира са РТС.

Наша сазнања потврдио је и Мирослав Лекић:

– Серија се пише и радим је са Ранком Божићем (аутор сценарија „Монтевидео, бог те видео“, прим. аут). Чекамо да РТС распише конкурс и неће се сигурно радити пре следеће године. План је да прва сезона има 12 епизода и да обрађује животе Стефана Немање, Светог Саве и Стефана Првовенчаног. Тренутно још не размишљам о подели.

И Емир Кустурица нам је рекао да жели да са РТС ради на тако великом пројекту, али није могао дуже да прича пошто је био на снимању филма „На млечном путу“. Прича о Немањићима имала би неколико сезона, а реализацији учествовало би више од хиљаду људи.


Напиши коментар