САНУ у наредна три месеца организује концерте, изложбе, научне скупове и изборе нових чланова


Зграда САНУ
Зграда САНУ

Српска академија наука и уметности ће у наредна три месеца у Београду и Новом Саду организовати 16 научних скупова, 19 концерата, седам изложби, као и два билатерална сусрета са академијама из региона, а у новембру је очекују и избори за дописне чланове.

Како је најављено на конференцији за новинаре, у наредном периоду биће објављено и девет нових издања и представљено девет књига, а 19. новембра биће обележен Дан Академије.

На свечаности поводом Дана Академије биће уручена Награда САНУ из области физике и сродних наука за 2015. годину и представљени дописни чланови који ће бити изабрани на Изборној скупштини 5. новембра.

Избор нових чланова САНУ, ипак, није био тема данашње конференције, већ ће тим поводом, како је рекао генерални секретар САНУ Марко Анђелковић, бити одржана посебна конференција за новинаре.

Анђелковић је подсетио да је новим Сатутом, који је усвојен прошле године, процедура за избор чланова је заоштрена.

Представљајући план рада Академије у периоду септембар – новембра он је издвојио научне скупове „Век и по Јована Цвијића“, „Проблеми јавног здравља у Србији“ и „Српски језик и актуелна питања језичког планирања“.

САНУ је као коиздавач учествовао у објављивању капиталног дела „Хришћанско наслеђе на Косову и Метохији“ на енгелском језику.

То је, како је додао, опипљив показатељ да Академија, поред саопштења које издала, на овај начин – кроз научно аргументовано поткрепљен рад делује у светлу покушаја да Косово постане чланица УНЕСЦО.

Анђелковић је додао да ће САНУ ове године учествовати и у Ноћи истраживача.

Управник Библиотеке САНУ Миро Вуксановић је најавио промоцију девет издања.

Међу књигама које ће бити представљене на трибини Библиотеке су „Могуће стратегије развоја Србије“, Документи о спољној политици Краљевине Србије 1903 – 1914 и „Између завичаја и тудјине:сусрети различитих култура у Српској књижевности“ Светозара Кољевића.

Извор: Танјуг, Б92


Напиши коментар