Српска војска с Русима вежба спречавање државних удара


Припреме: Специјалци Војске Србије на полигиону "Рајевски"
Припреме: Специјалци Војске Србије на полигиону „Рајевски“

Српски специјалци увежбаваће наредних дана са руским и белоруским војницима спречавање државних удара, тврде руски медији.

Вежба „Словенско братство 2015“ званично има за циљ увежбавање у откривању и уништавању илегалних оружаних формација.

Московски медији, позивајући се на изјаву генерала Владимира Шаманова, пишу да ће они увежбавати реаговање у случају да дође до протеста попут оних у којима је срушен проруски председник Украјине Виктор Јанукович.

Портпарол Министарства одбране капетан корвете Јован Кривокапић, међутим, каже за „Блиц“ да је циљ учествовања јединица ВС у свим вежбама подизање њихових оперативних и функционалних способности, као и да у политичке конотације које се дају вежби ВС не жели да улази.

– Ове године имали смо више од 20 мултинационалних вежби које су важне због интернационалног окружења, рада на непознатом терену, због коришћења стране технике и упознавања са њом – каже Кривокапић.

Москва и НАТО

У вежби на полигону „Рајевски“ у близини Новоросијска, међу 700 војника је и 60 припадника ВС. Ова вежба планирана је још прошле године, а до краја 2015. биће одржана још једна заједничка вежба са Русима. Са снагама НАТО ове године одржано је више од 20 вежби.


Напиши коментар