Час историје и етике: Никодим, даровити књижевник и учени богослов


arhiepiskop-nikodim-pecka-patrijarsija
Овај велики јерарх Србин по рођењу, био је игуман Хиландара. По смрти Саве III изабран је за архиепископа. Крунисао краља Милутина 1321 године. Превео је Јерусалимски Типик на српски. Никодим, игуман Хиландара, кажу да је био „даровити књижевник и учени богослов“.

Немилосрдан према кривоверницима

Пре избора за поглавара Цркве, као игуман веома се заузимао за измирење браће краљева Милутина и Драгутина. А као архиепископ предводио је изасланство Хиландара које је дошло у Србију да од краља Милутина измоли дозволу да се његов син Стефан Дечански врати из прогонства.

Кад је Милутин умро, управо је Никодим Стефана Дечанског 1321. крунисао за краља.

Животописци бележе да је овај архиепископ српски био немилосрдан према „кривоверницима“, а посебно се наглашава његова борба против Римске цркве.

Никодим је с грчког језика преписао на српски Типик Светог Саве Освећеног, светитеља из петог и шестог века, и унео датуме смрти српских краљева и архиепископа. Свој превод завршио је речима:

„Молимо оне који дођу после мене да доврше оно што је због мог краткотрајног живота остало недовршено“.

Ктитор је Цркве Светог Димитрија у Пећи и храма посвећеног Светом Сави у Лизицама код Пећи. Обновио је Жичу, а посебно се бринуо о келији Светог Саве у Кареји. Проклео је сваког ко је из ризнице изнео, изгубио или сакрио Типик Светог Саве.

Остало је забележено да је на челу Српске православне цркве био „само осам година свог маловременог живота“, што значи да је умро млад. Упокојио се 1324. године и сахрањен је у Цркви Светог Димитрија у Пећи. Његов лик представљен је на фрескама у манастиру Морача, Цркви Светог Николе код Мораче и у манастиру Ораховица. Црква га празнује 25. маја.

По свему што знамо о архиепископу Никодиму он је био необична појава на почетку ХИВ века у нашој држави, цркви и друштву. Он је био пун воље за добар и користан рад, био је добар организатор и политичар, вредан књижевник, човек који је поштовао и чувао традицију, али спреман да уведе новину која ће бити од користи.

„Свемогући Бог, који зна немоћ нашу, даће моћ духовну, но ако ми прво труд покажемо“.

Извор: БКТВ


Напиши коментар