Да ли ћемо икада открити праву истину о судбини Романових?


Цар Николај није желео да због њега буде проливена макар и једна кап руске крви. На слици, царска породица Романов.
На слици, царска породица Романов.

Остаци руског цара Александра III биће ексхумирани у покушају да се коначно разреши мистерија о судбини Романових.

Целу породицу Романових убили су Бољшевици 1918. а њихова тела бачена у ледене шуме Урала у близини места егзекуције.

У новом покушају да се посмртни остаци свих чланова породице положе на вечни починак у Санкт Петерсбургу, биће обављена ДНК анализа остатака царевог оца Александра III, како би се упоредила не само са остацима његовог сина, него и остацима тела за које се верује да су припадала Алексеју и Марији, Николајевој деци, а који се тренутно чувају у Руској државној архиви.

Ако тест буде позитиван, Алексеј и Марија биће пребачени у Цркву светог Петра и Павла у Санкт Петерсбургу поред у гробницу у којој већ почивају њихова мајка, отац и три сестре Олга, Татјана и Анастасија.

Ексхумација Алексејевог и Маријиног деде наређена је након захтева поглавара Руске православне цркве патријарха Кирила.

„Све зависи од техничких услова и протокола. Мало је вероватно да ће ексхумација почети пре средине новембра“, изјавио је Владимир Соловјев, старији истражитељ Центра за форензичку криминологију Истражног комитета.

Романови су стрељани годину дана након што су протерани у Јекатеринбург, након Руске револуције 1917.

Већина остатака чланова царске породице откривена је 1976. у шуми у близини Јекатеринбурга, али су ексхумирани тек 1991. након пада Совјетског Савеза.

Требало је више година да се пронађу остаци тела за која се верује да су припадала Алексеју и Марији, али се до дана данашњег сумња да је заиста реч о царевој деци.

Иако је истрага о смрти Романових званично окончана 2011, случај је поново отворен прошлог месеца и ексхумирани су остаци Николаја II и његове жене.

Предлог Магацин-а:

Убиство царске породице Романов

Извор: Б92


Напиши коментар