Да ли је риба из конзерве здрава?


vise-ribe-u-ishrani
Риба је веома битна у исхрани, а требало би да је једемо најмање једном недељно.

С обзиром на то да је свежа риба скупа, људи углавном купују конзервисане рибе, које су несумњиво јефтиније, лакше доступне и једноставније за јело. Међутим, да ли сте се икада запитали да ли су рибе из конзерве подједнако здраве као и свеже?

Узимајући у обзир ставове стручњака из америчког државног пољопривредног центра одговор је потврдан. Дакле, рибе у конзерви имају исто онолико здравих састојака као и свеже. Потребно је комбиновати свежу и конзервисану, будући да горе наведено има своје позитивне али и негативне стране.

Плус и Минус

Конзервисане рибе су јефтиније и лакше доступне за разлику од свежих и њихов рок трајања је далеко дужи. Истина је да имају више масти, соли и немају укус као свеже. Рибе, које су намењене за кување углавном су уловљење у свом природном окружењу. Дакле, нису као свеже које можете купити у радњама – узгајане. Исто тако, код неких врста гојених риба знатно је више отровних материја него код оних уловљених у дивљини.

Тако код конзервисане рибе, кажу да има више калцијума него код свеже, јер се у конзерви се кости рибе омекшају и могу да се једу с тим им се поваћава вредност.

Нека буду у уљу

Ако се већ одлучите за рибе у конзерви, изаберите оне које су у маслиновом уљу, не у властитом соку јер прве имају много више омега 3 масних киселина. Уље помаже очување више храњивих састојака у риби за разлику од воде. Важно је да телу обезбедите унос масних киселина омега 3. Ако вам риба у конзерви нуди ту могућност, одлучите се за њу. Тако телу нећете ускратити храњиве састојке које осигуравају рибе.

Извор: bktvnews


Напиши коментар