Данко Васовић: Зашто Ватикан штити злочинце


Данко Васовић и Курт Валдхајм, крајем 1986. године, у околини Инсбрука
Данко Васовић и Курт Валдхајм, крајем 1986. године, у околини Инсбрука

Католичка црква је већ кроз историју показала изузетну безосећајност, а видећемо да ли ће и на почетку 21. века остати слепа и глува за истину, каже Данко Васовић (62), новинар и публициста.

Васовић је ексклузивно за “Блиц” открио документа која дискредитују Алојзија Степинца, бившег надбискупа загребачког, да буде проглашен за свеца.

– За похвалу је идеја папе Фрање да оформи католичко православну комисију за Степинца. Али зашто није укључена јеврејска црква? Степинац је 17 месеци пре оснивања НДХ успаничено указивао на опасност од Жидова и левичарских елемената, а ниједном се у време НДХ није огласио поводом најстрашнијих злочина, што Ватикан не спречава да га прогласи свецем. И данас у ватиканским архивима имате документа о суђењу Галилеју. Скоро четири века су прошла, али Католичка црква није признала своју грешку. Неумољиви су – каже Васовић за “Блиц”.

Валдхајмова дисертација

– Занимљив је податак из Валдхајмове биографије да је он 1944. године докторирао у Бечу, а назив његове дисертације био је “Идеја о Рајху”. Ту Валдхајм предвиђа велику Европу са Немачком као окосницом… – каже Васовић.

Степинац је прекрајао истине о злочинима.

– Помогао му је његов пријатељ из Ватикана, монсињор Мазучи, па је у архивама Међународног комитета Црвеног крста данас Јасеновац представљен сликама на којима логораши плету корпе од прућа… Потом се у Титовој Југославији ћутало о злочинима због братства и јединства. У прикривање злочинаца Југославија није хтела да кривично гони више од 2.000 њих! Имам и документ који доказује да југословенски врх није желео 1986. године да сарађује са Американцима на изручењу петорице ратних злочинаца! После овог рата кренула је фаза минимизирања злочина – Туђман је тврдио да је у Јасеновцу побијено “само” 30.000 људи! Сад се дошло до фазе негирања и у току је замена улога злочинаца и жртве.

У рукама Британаца

Шта је Валдхајм радио током рата у Југославији и како је после догурао на врх светске организације?

– У његовом досијеу доминирало је то да је он био кључни човек који је заробљенике делио на оне физички снажније који су упућивани у Немачку на принудни рад и на оне физички слабије, који су завршавали у концентрационим логорима. Он је практично одлучивао о животу и смрти. По његовој наредби, у Македонији су, рецимо, спаљена два села у знак одмазде. При крају рата пао је у руке Британцима и њиховој обавештајној служби, која га од тада надзире и касније убацује у политику, прво у Аустрији, а на крају и у Уједињене нације – каже Васовић.

Први сте доказали нацистичку прошлост Курта Валдхајма, бившег генералног секретара УН и председника Аустрије.

– Те 1986. године појавила се његова фотографија у униформи Вермахта, снимљена 1943. у Подгорици. Али опипљивијих доказа није било. Сусрео сам се са Валдхајмом седам пута. Треба знати да су Валдхајма одликовали Хитлер и Павелић, али и Тито 1976. године. Валдхајм је чак мислио да сам ја упућен из Југославије да му помогнем да се слегне прашина. У Архиву Југославије добили смо досије о Валдхајму и објавили га…

Али Валдхајму је помоћ стигла из – Југославије…

– Тадашњи шеф дипломатије Будимир Лончар, хрватски кадар, у дослуху са врхом Војно-историјског архива прави фалсифи ковани извештај о Валдхајмовом ратном деловању, али то намерно раде на обичном папиру и куцајући на типу писаће машине која није постојала у време Другог светског рата. Тако тобоже стварају привид да су документа која оптужују Валдхајма фалсификована.

Прогоњен у Србији

– После случаја „Валдхајм“ почиње мој прогон у Србији. Прво су у „Вечерњим новостима“ престали да ми објављују текстове. Светску промоцију књиге о Владхајму имао сам у Норвешкој 1987. године, па тек годину дана касније у Србији. Крајем 1991. године савезна УДБА покушава и да ме убије, али сам преживео. Мислио сам да ће се нешто променити после пада Милошевића, али послужили су се перфиднијим методама. РТС 2009. године потписује са мном уговор о приказивању серије о Јасеновцу, коју сам снимио. Али нису је приказали. Када бисте на Јутјубу укуцали “РТС цовер уп” можда бисте нашли и одговор… – каже Васовић.

Валдхајм им није заборавио ту услугу.

– Први је признао Словенију и Хрватску и убедио канцелара Кола да исто уради. Мирно је остарио и умро у 88. години. Занимљиво је да у време када нико у свету није хтео да га прими Валдхајм бива примљен код папе Јована Павла Другог! Тај чак назива Валдхајма “добрим католиком” а Валдхајм му узвраћа речима да је “папа савест човечанства и највећи морални ауторитет”.

Предлог Магацин-а:

Ватиканска злочиначка рука
НЕЗАВИСНА ДРЖАВА ХРВАТСКА: најбоље чувана тајна Ватикана
Ватикан канонизује папу креатора „пацовских канала“ и спасиоца усташког злочинца Павелића?

Аутор: Мирослав Кос
Извор: Блиц


Напиши коментар