Додик: РС и Србија ће једног дана бити исто


Milorad-Dodik v
Председик Републике Српске Милорад Додик изјавио је да се неће наћи нико у РС ко не мисли да је неминовно да једног дана РС и Србија буду исто у државно-правном и политичком смислу.

„Многи мисле на тај начин. А опет, историја и политике последњих 20 година учинили су то да није тако“, рекао је Додик уинтервјуу за Спутњик.

Он је оценио да се западњацима не свида што народ у Републици Српској и Србији живи као јединствен етнички простор, малтене као јединствена држава.

Додик је рекао да је Србија гарант Дејтонског споразума и да се показала као веома коректан и одан партнер Републике Српске, док с друге стране, РС има унутрашњи капацитет да, користећи међународно право, брани своје право.

Према његовим речима, Србија је гарант Дејтонског споразума, а показала се као веома коректан и одан партнер Републике Српске, док с друге стране, РС има унутрашњи капацитет да, користећи медународно право, брани своје право.

Упитан да ли остаје при референдуму о суду и тужилаштву БиХ, одговара са „наравно“.

„Не бавимо се ми авантурама. Ми сматрамо да је то легитимно и легално, законом дозвољено, устав РС то дозвољава, устав БиХ не забрањује“, додаје он.

Упитан да ли очекује ударе сличне британској резолуцији о Сребреници, будући да се приближава 20. годишњица Дејтона, он је оценио да по истом систему покушај неће проћи у Савету безбедности УН.

„Ми смо зато захвални онима који се боре за међународно право. Уверени смо да постоје лоше намере Запада према ономе што јесте позиција српског народа у БиХ и поготову његовој организационој творевини која се зове РС и мислимо да је потпуно погрешно оцекивати да ћете такве људе и политичке елите, неумољиве кроз историју, умолити тапшањем по раменима и сервилношћу“, рекао је Додик.

Додик је оценио и да је ревизија Дејтона већ учињена од стране високих представника а оно што је сад евидентно је легализација кршења Дејтона.

„Дејтон има прописан механизам за евентуалну ревизију а то је да се стране договоре како ће даље. А стране су опет дефинисане управо Дејтонским споразумом, и то су РС и Федерација“, рекао је Додик.

Извор: Танјуг, Новости


Напиши коментар