Домаћа памет: Јована осваја злато термоизолационим плочама од зеолита


Јована Кондић озарена лица на пријему код градоначелника. Фото: Новости
Јована Кондић озарена лица на пријему код градоначелника. Фото: Новости

Ученица „Змај Јовине“ гимназије освојила медаљу у Кини. Медаља за патент термоизолационих плоча од зеолита. 
Најпре је освојила Русију, а сада и Кину! Јована Кондић, ученица трећег разреда гимназије „Змај Јова Јовановић“, управо се са златном медаљом вратила са Међународног салона иновација, одржаног у најмногољуднијој земљи на свету.

Из Русије је, да подсетимо, са иноваторске смотре „Архимедес“ у априлу донела у Нови Сад чак три златне медаље.

– Још једно невероватно искуство и изузетан подстрек за мене – каже, с неодољивим осмехом, ова прелепа девојчица. – Дивно је било и видети тај чаробни, далеки свет и све могућности које нуди, али у којем, некако спонтано, боље и потпуније осетите и лепоту и раскош сопствене земље.

Као и на „Архимедесу“, Јована је у конкуренцији вршњака из Кине, САД, Јапана, Кореје, Уједињених Арапских Емирата, Швајцарске и других земаља, награђена за термоизолационе плоче од зеолита.

– Да није било града, који ми је финансијски помогао, вероватно не бих успела да остварим своје снове. Стога сам неизмерно захвална градоначелнику Милошу Вучевићу за подршку коју сам добила – каже Јована.

Плоче у чијој структури су, поред зеолита, целулоза и цемент, и које осим изузетно добрих термоизолационих карактеристика, не горе, а могу и да се рециклирају, ученица „Змај Јовине“ гимназије је патентирала пре око годину и по дана. У међувремену, за тај проналазак добила је специјалну плакету на Гугловом светском такмичењу у иновацијама и златну медаљу на новосадском сајму иноватора „Тесла фест“.

– У овом што радим, изузетно је важна и улога моје породице, а посебно деде Борислава, који се дуго бави употребом зеолита у људској исхрани – вели Јована. – Ја сам се усресредила на грађевинарство, јер бих волела да то буде моје дефинитивно истраживачко и животно опредељење.

Јована је, разуме се, одличан ђак најелитније новосадске гимназије, у којој наставу похађа на немачком језику. Говори и енглески, а уз све то учи и италијански језик.

Понос града

Младу иноваторку у среду је примио градоначелник Милош Вучевић.

– Срећан сам, јер у име свих Новосађана могу да захвалим Јовани што је наш град и нашу земљу и у Кини представљала на најлепши могући начин – рекао је Вучевић. – И да јој, наравно, пожелим да настави путем успеха, којим је овако успешно кренула.

Ауто: Ђ. Вукумировић
Извор: Новости


Напиши коментар