Историјски час у Македонији: Поруке потомцима са хумке предака


Драгиша Страхињић говори о страдању српских војника
Драгиша Страхињић говори о страдању српских војника

Историјски час на меморијалима погинулим српским војницима из ослободилачких ратова, одржан у Македонији. У протекле две седмице посетили сва значајна обележја.
На делу спомен-меморијала погинулим српским војницима из ослободилачких ратова од 1912. до 1918. на територији данашње Македоније у протекле две седмице, организацијом Удружења Срба и Македонаца из Тетова, у сарадњи са Српским културно информативним центром „Спона“ из Скопља одржани су историјски часови за младе школарце различитог узраста.

Крај спомен-костурница, капела и хумки где почивају земни остаци погинулих српских војника из балканских и Великог рата основци из школа „Лирија“ и „Гоце Делчев“ из Тетова, „Кирило и Методије“ из Кучевишта на Скопској Црној гори, као и полазници факултативне наставе на српском језику у Центру „Спона“ из Скопља, били су на часовима историје каквих у свом редовном образовном процесу – немају. Први пут су посетили меморијале и кроз наставу „на отвореном“ упознали се са најважнијим историјским чињеницама о ратним страдањима предака.

– У две етапе деца су заједно са делом наставника и сарадника из „Споне“ посетили, одали пошту и у несвакидашњој настави у природи присуствовали часовима историје на српском војничком гробљу у Битољу, у крипти спомен храма славе Светог Архангела Михаила у насељу Аутокоманда у Скопљу, у спомен-капелама у Удову, на југу Македоније, затим у селу Доње Карасларе код Велеса, спомен-костурници Зебрњак код Куманова – каже за „Новости“ Соња Андонов, председница Удружења Срба и Македонаца из Тетова.

Са групом је путовао и наставник историје, песник Стојан Арсић, који уводним припремама за часове историје „још у аутобусу“ припрема основце за нова сазнања која у редовном школском процесу немају. На часовима на меморијалима деци су о ратним операцијама и страдањима српске војске говорили Драгиша Страхињић из Удружења СРМА у Битољу, Милорад Шкиљевић у Удову, Бора Ристић из Удружење за заштиту српских споменика и војних меморијала у Македонији крај капеле Доње Карасларе…

– На часовима историје поред живе речи предавача свим учесницима су дељени и материјали које је „Спона“ преко свог часописа „Слово“ објављивала о свим војничким меморијалима погинулих српских војника у ослободилачким ратовима на територији Македоније – каже професор Нена Ристић Костовска, председница Удружења Српкиња у Македонији.

sBitolj

У знак одавања поште, почасти, паљењем свећа за покој душе погинулим српским војницима, поред наставних активности, уз презентацију и обраду метерала „на терену“, како објашњавају Милена Митић и Јелена Брауновић из „Споне“, ученици су на часовима историје, на свим војничким меморијалима засадили нове саднице – јела и борова.

Спровођењем пројекта „Корени прошлости – корени будућности“, уз подршку и Министарства културе и информисања Србије, како су истакли организатори наставе из историје на српским војничким меморијалима у Македонији, „спомен-обележја, костурнице, гробови српских ратника нису само белези страдања и славе – већ би они требало да буду и путоказ потомцима“.

Незаборавни тренутци

– Доживели смо незаборавне тренутке. Толико тога смо први пут видели и о историјским догађајима чули, да просто не можемо да до краја средимо утиске. Сви часови историје протекли су у знаку изузетне посвећености теми буквално свих учесника. Независно од узраста. Оба наставна дела карактерисали су срдачно дружење и настава за памћење. Прозивци на свим часовима дисциплиновано су се одазвали сви по списку у „дневнику“ и ђаци и наставници. Са ових часова изосталих није било – каже Марија Браво, једна од ученица полазника факултативне наставе на српском језику у Центру „Спона“ у Скопљу.

Аутор: Младен Станчић
Извор/Фото: Новости


Напиши коментар