Какву су корист Србији донели хипермаркети: Никакву?!


Попуст у трговини Maxi... Фото: "Заштита потрошача"
Попуст у трговини Maxi… Фото: „Заштита потрошача

Србији “хипермаркет револуција” није донела корист – ни потрошачима, ни малим пољопривредним произвођачима, већ је појединцима обезбедила монополске позиције, оцењују економисти.

Директор Економског института Драган Шаговновић изјавио је да отварањем хипермаркета у тржишта за иностране трговинске компаније у Србији није постигнут очекивани циљ.

“Примарним произвођачима није донета доступност потрошача и тржишта, нити је због веће концентрације на тржишту малопродаје дошло до смањења цена.

Дошли смо у ситуацију да су цене пољопривредних производа ниже него у региону, а хране на полици више него у окружењу. Посебно забрињава то што је српских производа све мање у радњама”, рекао је Шаговновић за “Политику”.

Због тога је Економски институт предложио Министарству трговине да заједнички успоставе савремени систем за праћење цена хране.

“Имамо велики проблем да сагледамо цене хране од примарне производње до крајњег потрошача. Зато смо предложили пројекат који би практично био систем за праћење цена животних намирница”, рекао је директор Института.

Последње анализе Економског института показују да су цене од 2006. до 2012. знатно расле у малопродаји и то практично у свим категоријама. За 60 одсто увећена је цена свињског меса, за 83 одсто јабука и пилећег меса, а кромпира за 87 одсто, пасуља за 106, а млека за чак 119 одсто, док су за то време домаћи пољопривредни производи додатно изгубили на вредности.

Економиста Мирослав Здравковић каже да ће се за десетак година цене хране у Србији потпуно изједначити са европским а да ћемо тада, нажалост имати нулту домаћу производњу. То ће се догодити, каже, зато што су се све политике креирале тако да иду у прилог крупном капиталу.

“Ако на то додамо и број предузетника и њихових запослених у сектору трговине који су били принуђени да затворе радње, јасно је колика је корист од отварања страних ланаца, шопинг-молова и мегамаркета. По грубој рачуници, за последњих седам година, око сто хиљада њих је престало да ради”, каже Здравковић за “Политику”.

Извор: Мондо


Напиши коментар