Највећи злочини америчке војске који су били „грешке“


American-hegemony

Пре неколико дана амерички авиони бомбардовали су болницу у Кундузу, граду на северу Авганистана. Том приликом убијено је девет лекара и десет пацијената. Нажалост, ово је само кап у мору „колатералне штете“ у деценијама америчких интервенција широм света.
Колатерална штета, орвеловски термин који амерички генерали и званичници учестало користе настао је шездесетих година прошлог века. Амерички „Си-Ен-Ен“ је у свом тексту покушао да укаже на „грешке“ америчке војске.

Бен Тре, фебруар 1968. године

Амерички авион „фантом ф-4“ бомбардовао је подручје у Вијетнаму које је било под контролом снага Вијетконга. Том приликом гађан је и град Бен Тре, који је постао прва тема глобалне дебате о бомбардовању цивила.

Новинар „Асошиејтед преса“ Питер Арнет интервјуисао је неименованог америчког генерала који је тада рекао: „Морали смо да уништимо град како бисмо га спасили“.

Поред те, остала је упамћена и изјава генерала Киртиса Лемеја, који је пилотима поручују да „бомбардују Вијетнамце све док их не врате у камено доба“.

У тој акцији, која је названа „Котрљајући гром“ цивилних жртава је било, а тачан број, нажалост, никада није објављен, пише „Си-Ен-Ен“.

Складиште у Ираку, фебруар 1991.

Током првог Заливског рата амерички авиони бомбардовали су склониште у Амиријаху, предграђу Багдада, и том приликом убили 408 цивила.

„Си-Ен-Ен“ наводи да је склониште плански гађано, упркос чињеници да су се у њему налазили цивили. Пентагон и ЦИА су се бранили тврдњом да је склониште заправо било помоћни командни центар, и оптужили Садама Хусеина да је „намерно населио цивиле у то подручје, користећи их као људски штит“.

Албанска избегличка колона, Косово 1999.

Током рата на Косову и Метохији, НАТО је гађао колону Албанаца и том приликом усмртио 73 особе. Алијанса је накнадно признала да је њихов пилот „случајно бацио бомбу на цивиле, јер је мислио да је у питању југословенска војска“.

Грделица, РТС, кинеска амбасада, Србија 1999.

Американци су изазвали бес Кине након што су током бомбардовања Србије погодили амбасаду те земље, при чему су убијена тројица кинеских држављана, новинара из Пекинга.

Председник Бил Клинтон се извинио, и рекао да је у питању „несрећна случајност“. ЦИА је саопштила да је један њихов аналитичар погрешно укуцао координате у одабиру мета.

Пекинг је бомбардовање назвао „варварским чином“, а широм Кине букнули су бројни протести, док су односи са САД били озбиљно угрожени наредних неколико година.

Оно што је „Си-Ен-Ен“ у свом тексту заборавио да напише јесте бомбардовање зграде РТС 23. априла исте године, када је убијено 16 новинара.

Амерички новинари на листу „грешака“ нису уврстили ни убиство мале Милице Ракић, која је имала свега три године када је погинула од шрапнела током бомбардовања Батајнице.

Са листе је изостављено и бомбардовање путничког воза у Грделичкој клисури, када је убијено најмање 14 људи.

Венчање у Авганистану, јул 2002.

На почетку рата у Авганистану, две америчке летелице бомбардовале су церемонију венчања у централној провинцији Урузган, при чему је живот изгубило 48 људи.

Пентагон је издао саопштење да су пилоти реаговали на „жестоку противавионску паљбу“.

Авганистански министар одбране рекао је да је у питању лаж, те да су сватови у традиционалној церемонији прославили свадбу тако што су из пиштоља испалили неколико хитаца у ваздух.

Два дана касније, Џорџ Буш је назвао свог авганистанског колегу Хамида Карзаија и изјавио саучешће због „трагичног губитка недужних живота“.

Американци су још два пута гађали венчања у Авганистану, у јулу и новембру 2010. године, и том приликом усмртили више од 100 људи. У оба случаја америчка војска је изразила дубоко жаљење, рекавши да су мете били талибани, а не цивили.

Новинари „Ројтерса“ у Багдаду 2007.

Викиликс је открио да су амерички ратни хеликоптери 2007. године пуцали у групу цивила у Ираку, при чему је погинуло 12 људи, међу којима су била и двојица новинара британског „Ројтерса“.

Међу десетинама рањених било је и двоје деце. САД су у почетку негирале злочин, али је онда Викиликс објавио снимак.

Аутор: В. Филиповић
Извор: Блиц


Напиши коментар