Обука за гајење малине и хељде за младе


Фото: mpzzs.gov.rs
Фото: mpzzs.gov.rs

Пројекат „Програм развоја предузетништва и запошљавања младих у руралним срединама“ омогућиће обуку за производњу малине и хељде за 300 младих.

Програм предвиђа организацију 14 једнодневних обука за 300 младих људи Златиборског, Моравичког и Рашког округа, саопштено је из Канцеларије за младе Ивањице.

Програм, који финансира Министарство омладине и спорта, отвара и могућности почињања сопственог бизниса и коришћења ИПАРД II Програма Републике Србије.

Едукација ће имати за циљ унапређење конкурентности домаће пољопривредне производње и повећање обима производње производа младих са села.

За учешће на обукама могу да се пријаве млади са подручја Златиборског, Моравичког и Рашког округа, старости од 15 до 30 година, као и старији заинтересовани за ту област.

Број учесника обука за сваку општину је ограничен.

Учесници ће моћи да присуствују предавањима стручњака из Министарства пољпривреде и заштите животне средине. Обуке ће бити организоване током септембра, октобра и новембра, а трошкове едукација сносиће Центар за унапређење предузетништва младих.

Министарство омладине и спорта тај пројекат финансира у оквиру јавног конкурса за финансирање и суфинансирање програма и пројеката за спроводјење циљева Националне стратегије за младе, а спроводи Удружење градјана „Центар за унапредјење предузетништва младих“, саопштено је из ивањичке Канцеларије за младе.

Уколико буде заинтересованих, касније ће, како је најављено, бити организовано и предавање о производњи хељде.

Програм развоја предузетништва и запошљавања младих у руралним срединама има за циљ подизање квалитета њиховог живота на селу кроз обезбедјивање подршке за њихово запошљавање, покретање сопственог бизниса у руралним срединама.

Такође, намера му је и коришћење доступних локалних, националних и медјународних фондова, унапредјење капацитета младих за подизање засада малине и хељде, као и њихово информисање о могућим подстицајима за те видове производње.

Извор: Танјуг


Напиши коментар