„Подгорици смета оно ‘српска’ у називу СПЦ“


Црква се не може ограничити, вера не познаје границе: Митрополит Амфилохије
Црква се не може ограничити, вера не познаје границе: Митрополит Амфилохије

Његово високо преосвештенство митрополит црногорско-приморски Амфилохије оценио је да црногорским властима код Српске православне цркве смета реч „српска“ у њеном називу.

Владика Амфилохије оценио је да црногорске власти, које припремају Нацрт закона о слободи вероисповести којим би се подржавила имовина верских објеката саграђених до 1918. године, хоће да „установу каква је Црква, сместе у калупе граница једне државице створене у Јајцу“.

– Они су уцртали садашње границе Црне Горе и сада би хели и цркву да претворе у религију те и такве државе, неку врсту државне религије, лишавајући цркву њене универзалне мисије, јер црква се не може ограничити на било какве границе – рекао је владика Амфилохије за београдску „Политику“.

Он је оценио да актуелна власт у Црној Гори не разуме суштину Цркве и указао да у том нацрту закона има толико противрјечности, недослиједности и безакоња да је сигурно да то не би могло и неће моћи да опстане.

– Смета им у називу реч „српска“. То да ли се црква зове српска или руска, условљено је било временом или простором или већином верника који припадају тој цркви. Ево и овде у Црној Гори, огромна већина оних који се сада декларишу као Црногорци припадају Митрополији црногорско-приморској Српске православне цркве – рекао је владика Амфилохије.

Извор: vesti-online


Напиши коментар