Републици Српској неопходан закон о заштити ћирилице


Лингвиста Милош Ковачевић. Фото: РТРС
Лингвиста Милош Ковачевић. Фото: РТРС

Лингвиста Милош Ковачевић истакао је да је у Републици Српској неопходно усвојити закон о заштити ћирилице да би ово писмо било сачувано као национално и идентитетско обиљежје српског народа.

„Само законом ћирилица може бити заштићена, јер смо дошли у вријеме када проглашавање равноправности писама значи губљење ћирилице“, рекао је Ковачевић.

Према његовом мишљењу, уколико законским актима не буде заштићена ћирилица, као службено писмо и једно од најважнији идентитетских црта српског народа, за мање од 50 година неће постојати.

„Добро је што постоје приједлози за усвајање закона о заштити ћирилице. Предсједнику Републике Српске Милораду Додику треба одати признање, јер се одговорно понаша у очувању националних и идентитетских обиљежја Српске, без којих је не би било“, каже Ковачевић.

Он сматра да би приједлог о усвајању закона о заштити ћирилице морао да буде добро прихваћен код свих којима је стало до српских националних интереса у БиХ.

„Овај приједлог неће бити прихваћен од оних којима је циљ да Срби једног дана постану глобализацијски народ“, додао је Ковачевић.

У уторак, 27. октобра, предсједник Републике Српске Милорад Додик прихватио је приједлог Асоцијације „Ствараоци Републике Српске“ да у Српској буде усвојен закон о заштити ћирилице.

Извор: РТРС, Искра


Напиши коментар