Синдикати Телекома излазе на улице: „Не дамо Телеком“


telekom-srbija v
Оба репрезентативна синдиката Телекома Србије најавили су акције за спречавање продаје тог државног предузећа. Синдикати истичу да су против продаје тог предузећа сви запослени Телекома и већина грађана Србије.

На конференцији за новинаре су Јединствени синдикат Телекома Србије и Синдикат Телекома Србије најавили да ће у понедељак 2. новембра у подне доћи испред Владе Србије да би предали петицију са више од 100.000 потписа којом се тражи да се Телеком Србије не продаје.

Представници синдиката Телекома су истакли и да ће 11. новембра испред Владе „организовати велики протест“ против продаје тог предузећа, на који су позвале и све грађане који се противе продаји, као и патнерска предузећа.

Председник Јединственог сидиката Телекома Србије Славољуб Кандић је рекао да је продаја тог предузећа, у којем акције имају и грађани и запослени, недовољно транспарентна и да јавност не зна шта Влада продаје.

Према његовим речима, у медијима се појављује информација да Влада продаје 58 одсто акција, али према рачуници синдиката купац добија 78 одсто, кад се урачуна 20 одсто акција које су у власништву Телекома.

Кандић је рекао да је би цена мања од 1,7 милијарди евра за куповину 78 одсто акција Текелома било мања од понуде коју је добијала влада Мирка Цветковића у ранијем покушају приватизације, кад се упореде понуде.

Сви радници су става да Телеком апсолутно не треба продавати. То би била историјска грешка која ће се тешко исправити ако до тога дође„, истакао је Кандић.

Он је додао да истраживање које је урађено за синдикат показује да је 64 одсто грађана Србије против продаје Телекома, а да међу преосталих 36 одсто има доста неопредељених.

Кандић је најавио да ће са протестног скупа 11. новембра бити послата порука Влади Србије да Телеком може успешно да послује и у садашњем власништву и да испуњава све обавезе према држави и градјанима, а потенцијалном купцу да није добродошао.

Телеком Србије би, према његовим речима, мога до „послује још боље са мање партијског мешања“.

Кандић је рекао и да се међу необавезујућим понудама за Телеком углавном налазе оне које су стигле од америчких фондова који се не баве телекомуникацијама, иако је Влада тендером прописала да купац мора да има искуство у телекомуникацијама.

Председник Синдиката Телекома Србије Мирослав Јоксимовић је изразио сумњу ће нови власник Телекома отпустити 4.000 запослених и да ће без посла остати и 100.000 људи које раде у домаћим фирмама које сарађују са Телекомом.

Истакао је да у Телекому нема вишка запослених, али да би инвестициони фонд који би купио ту компанију смањио број радника како би предузеће боље продао.

Јоксимовић је рекао да представници синдиката Телекома од Владе Сррбије нису могли да побију њедан аргумент синдиката против продаје компаније.

Телеком, који сада има добит од око 140 милиона евра, по његовој оцени могао би да има добит од 300 милиона евра кад отплати дугове за кредите који су узети за куповину фирми у региону и у Србији.

Како је нагласио Јоксимовић, Телеком се задуживао да би куповао фирме у региону у интересу државе, а сада се само за Телеком РС нуди мање него што је Телеком платио за куповину телекома у РС и Срној Гори и неколико мањих предузећа.

Члан Академије инжењерских наука Србије Предраг Петровић је рекао да је и та институција против продаје Телеком групе, која са својих шест друштава у Србији, БиХ и Црној Гори има стратешки значај за државу.

Телеком је, како је истакао, највећи регионални инвеститор и нетачне су приче о неефикасном раду тог предузећа. Петровић је указао и да је Телеком важан и за националну безбедност, јер штити комуникације војске, полиције и грађана.

Извор: Бета


Напиши коментар