Српски привредници изненађени великим интересовањем Руса за робу из Србије


moskva (1)
Иако је посета српске делегације Москви у току, привредници су већ стекли утиске – први је да у Русији постоји веће интересовање за српску робу него што су очекивали, а други, да је простор на тржишту шири јер се неки западни произвођачи већ повлаче.

Овај закључак се може извести на основу разговора које је Тањуг водио са члановима привредне делегације у Москви, али и са привредницима у Београду који такође сарађују са овим великим источним тржиштем.

„Нисам могао ни да претпоставим да постоји оволико интересовање за робу из Србије. Све до ове посете сам био скептичан и мислио да је руско тржиште веома удаљено и недостижно за брендове из Србије, што никако није тачно“, овим речима Томислав Момировић из Моне описује закључке које је извео када је што је са српском делегацијом отишао у главни град Русије.

Он у изјави Тањугу из Москве каже да су шансе за пробој српске робе веће и због тога што се неки западни произвођачи већ повлаче са овог тржишта. Ипак, он указује да је руско тржиште доста захтевно, да је „скупо“, и да остаје да се види како ћемо се ценовно прилагодити руским купцима.

Да је посета Русији значајна како би се увидели потенцијали за извоз, сагласан је и почасни директор Таркета Никола Павичић. Он тврди да сусрети које предводи премијер показују да је Србија коначно схватила да мора да повећа производњу како би се позиционирала на овом источном тржишту.

„Ми на руском тржишту већ одавно имамо велику предност над конкуренцијом, а не користимо је. Дакле, проблем није на руској, већ српској страни, јер морамо имати већу производњу, а чини ми се да премијер то схвата, што показује и ова посета“, поручио је челни човек компаније која се већ дуже налази на листи највећих српских извозника.

Он у изјави Тањугу каже да би ова посета најбрже ефекте могла да да у производњи хране, јер за стварање већих производних капацитета у овој области није потребно много времена.

У прерађивачкој индустрији, тврди Павичић, Србија за две године може бити велики произвођач хране.

„У Русији постоји велики вакууум због санкција, те нам се отвара велики празан простор када се ради о пласману хране, али немамо чиме да га попунимо због недостатка производње. Зато је посета битна јер схватамо да је код нас проблем и да га морамо сами решити“, тврди Павичић.

Енергопројект је, према речима генералног директора Владимира Миловановића, јуче већ склопио користан уговор са Сбербанком којим су овој грађевинској компанији одобрене гаранције од 50 милиона евра.

„То је за нас веома битан уговор, а очекујем да ће и друге компаније имати корист од посете јер ово је огромно тржиште, без обзира што је и у Русији криза“, поручио је он из Москве за Тањуг.

Председник Српске асоцијације увозника возила и делова Милан Вукасовић, који такође борави у главном граду Русије, каже да су разговори по питању извоза Фијата у Русију били конструктивни.

Он истиче да би већ наредних дана могла да буде донета коначна одлука о извозу аутомобила направљених у Крагујевцу, а самим тим и о ослобађању од царине за увоз руских аутомобила у Србију.

Извор: Танјуг


Напиши коментар