У Србији, према закону не постоје сезонска снижења: Лажне акције и попусти


popusti
Продавци се користе речима попут “акција”, “попуст”, “гратис”, “најнижа цена икада”, али и жутим и црвеним бојама, како би нам производи запали за око и навели нас да их купимо. Добро проучите сваку цену јер се често дешава да акција зна да буде скупља од саме првобитне цене те исте ствари или да “гратис” није бесплатан.
Толико нас лажу и мажу, да нам је приликом куповине, осим корпе и новчаника, потребан и дигитрон. Флаша газираног сока од лимуна кошта 194,99 динара, док пакет од те три исте флашице, на “суперакцији” износи 589,99 динара.

Ако нас математичке операције добро служе, оштетили су нам већ и овако шупље џепове за пет динара. Тачније, да смо појединачно купили те три флашице, које нису на тој њиховој супер, мега, гига акцији, платили бисмо 584,99. Како каже наш народ, “пет по пет – камион”.

С друге стране, Горан Паповић, председник Националног удружења потрошача, истиче да су сезонска снижања код нас чиста превара јер она не постоје.

– У Србији не постоје сезонска снижења, закон их као такве не познаје, а тиме се људи доводе у заблуду. Постоји само подстицајна продаја у виду разноразних акцијских снижења, где је пар артикала на снижењу. Међутим, и ту има злоупотребе јер се често два дана пре тога повећају цене, па заправо попуста и нема – објашњава Паповић.

Како би што боље обманули наивне потрошаче, већи маркети прибегавају штампању каталога и плаката с попустима, објављивању реклама типа „док трају залихе”, па док купац дође до продавница, залиха обично више нема.

Будите пажљиви и, поред цена, гледајте датуме почетка и краја одређене акције јер трговци знају да издвоје производ на посебно место с видно обележеном акцијском ценом, а да тек за неколико дана акција почиње.

Неко ко често пазари у једној те истој продавници може да примети да су неки артикли на сталном снижењу, на пример свакодневно све је јефтинији за 10 одсто. Напомињемо, то није снижење, то је редовна цена. Или је истакнуто да је посебним данима посебно снижење, а нигде не пише да постоји услов за то да на пример морате купити робу преко одређеног износа да бисте остварили попуст.

Извор: Ало, Новиненовосадске


Напиши коментар