Владимир Путин: „Русија се руководи божанским принципом, а Запад интересом“

obama putin 1
Руски председник Владимир Путин изјавио је да је после прексиноћног сусрета са сиријским председником Башаром ал Асадом у Москви уверен да је он спреман на дијалог са сиријском опозицијом, као и да се не противи да Русија подржи наоружану опозицију спремну да се бори против Исламске државе“ (ИД).

Путин је на завршној пленарној седници Међународног дискусионог клуба „Валдај“ рекао да сиријско руководство треба да успостави „радне контакте са оним опозиционим снагама које су спремне за дијалог“ и да је схватио да је Асад „на такав дијалог спреман“.

Москва размишља како да у пракси спроведе договоре са Асадом о могућности пружања помоћи опозицији у борби против ИД, наводи РИА Новости.

Путин је поново рекао да је „апсолутно погрешно“ постављати питање одласка Асада са власти, јер то треба да одлучи сам сиријски народ.

Председник Русије није искључио спровођење политичких реформи у Сирији под међународном контролом, али да она буде непристрасна, а не „ангажована“ коју би спроводила једна или групе држава.

Истичући да је потребно „одвојити терористичку претњу од унутрашњеполитичких проблема“, Путин је рекао да је „велика грешка“ то што америчка војска опозицију Сирије снабдева противтенковским системима и обучава њихове јединице, баца им из авиона оружје и муницију.

„Мислим да ће то оружје пасти у руке терористичких организација“, казао је председник Русије, изразивши истовремено наду да САД неће сиријској опозицији предати мобилне противавионске ракетне системе.

„У Сирији је сада толика количина муниције, стиче се утисак да је муниција и оружје скупљено из целог Блиског истока. Тамо се стекла колосална сила и заиста се поставља питање: Одакле толики новац“, рекао је Путин.

Говорећи о операцији руског ваздухопловства у Сирији, председник Русије је рекао да руска војска дејствује успешно, али да тероризам још није побеђен.

Боље је ратовати против терориста у Сирији, него их чекати у Русији, рекао је Путин.

Указујући још једном на одсуство жеље западних земаља да пруже помоћ руској авијацији, он је ипак изразио наду да ће, у светлу успостављања војних контаката, бити достигнути политички међународни договори о Сирији.

Притом, упозорио је да би подела Сирије довела до јачања садашњег конфликта и његовог неограниченог трајања.

„Подела Сирије, мислим, најлошија је варијанта, неприхватљива“, казао је Путин.

Разлике Запада и Истока

Путин је изјавио, говорећи о разлици између Русије и Запада, да је у основи „руског погледа на свет представа о добру и злу, о вишим силама, божански принцип“, док је темељ западног мишљења интерес и прагматичност.

Путин је на завршној пленарној седници Међународног дискусионог клуба „Валдај“ у Сочију рекао да се Русија противи „месијанској“ политици и искључивости у међународним пословима, пренео је ТАСС.

„Нама је тешко да водимо дијалог када у основи актуелне политике стоји неко месијанство и искључивост, јер то заиста одудара од наших заједничких традиционалних вредности, у чијем темељу је, несумњиво, једнакост свих људи пред Творцем“, казао је Путин.

Руски председник је рекао да Русија не тражи од САД да мењају њихове законе, а противи се да то чини Вашингтон.

Путин је рекао да се Русија противи државним превратима и скренуо пажњу да се званичне власти САД „не устручавају да говоре да троше милијарде долара на подршку опозиције“.

„Директно се у закону САД, мислим да се он тиче Украјине, помиње и Русија – циљ је демократизација Руске Федерације. Да ли могуће замислити да ми својим унутрашњим законом поставимо циљ демократизације САД“, рекао је Путин.

Према његовим речима, бивши СССР распао се из унутрашњих разлога – неодрживог политичког и економског система, али не без помоћи геополитичких противника.

Путин је поновио да је распад бившег Совјетског Савеза био трагедија, јер се 25 милиона етничких Руса нашло изван руских граница против своје воље.

„Руски народ је најбројнији подељени народ на свету, а то је, без сумње, трагедија“, казао је он.

Истичући да Русија није против демократије, Путин је поновио да се Русија противи померању војне инфраструктуре према њеним границама и да систем противракетне одбране САД представља претњу нуклеарном потенцијалу Русије.

„Ако једна страна сматра да је створила противракетни „кишобран“ и да може да се осигура од контраудара, тада има одрешене руке у примени свих врста наоружања. То и представља нарушавање стратешке равнотеже“, казао је Путин.

„Читав тај систем прави се ради редуковања нуклеарних потенцијала других држава, осим САД, на нулу“, рекао је руски председник, подсећајући да је раније за инсталирање ПРО коришћен аргумент о наводној претњи нуклеарног оружја Ирана, међутим се „испоставило да те претње нема, али се развој система ПРО наставља“.

Клуб „Валдај“ формиран је септембра 2004. године, обједињава водеће стране политикологе и експерте, специјализоване за истраживања у културно-хуманитарне и привредне сфере Русије а у његовом раду за 11 година учествовало је више од 900 представника научне заједнице из 62 земље света, подсећа ТАСС.

Извор: Танјуг, СРБски ФБРепортер

Напиши коментар