„Балкан и Кавказ угрожени ако се не уништи ИД“


Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин
Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин

Балкан и Кавказ су највише угрожени уколико упоришта Исламске државе не буду уништена, изјавио је данас амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

Он је на округлом столу „Легална акција Русије у Сирији и њен геополитички утицај на Балкан“, чији је организатор Центар за развој међународне сарадње, рекао да терористи можда неће доћи у неке далеке земље, попут Аустралије, али ће у велики број европских земаља „сигурно стићи“.

„Најугроженије зоне су Балкан и Кавказ. Можемо да седимо и чекамо шта ће се сутра догодити, али ако не буду уништени, они ће кренути даље“, рекао је Чепурин.

Амбасадор је истакао да се Русија и многе друге земље налазе пред једноставним избором- да чекају да терористи победе и „дођу у нашу кућу или да заједнички стиснемо зубе и покушамо да их победимо“.

„Они ће се вратити пре свега у Европу и регије одакле су дошли. Ми смо зато са Паризом, Берлином, Римом и Београдом природни савезници“, рекао је Чепурин.

Како је истакао, за Европу је веома важна сарадња руске и француске морнарице јер је, како је прецизирао, важно упоставити заједничке механизме да би се решио тај проблем.

„Питање опстанка (сиријског председника) Басара Ал Асада је од секундарног значаја. Најважније је победити Исламску државу“, рекао је руски амбасадор.

Чепурин је истакао да се на састанку у Бечу, посвећеном кризи у Сирији, показало да постоји више разумевање и схватања ситуације међу неким кључним међународним играчима и изразио наду да ће се на предстојећем састанку министара спољних послова ОЕБС-а у Београду, постићи неки заједнички договор о борби против тероризма.

Аналитичар и главни уредник портала Видовдан Бранко Радун сагласио се са амбасадором Чепурином да тероризам прети Балкану и Европи истакавши да руска интервенција у Сирији значи и борбу да он не стигне до тих подручја.

„Последица пада Асада је велика, што је спречила Русија, а то је експлозија терористичких напада на Европу и на Балкан“, рекао је он.

Како је навео, без руске интевренције, Европа би се суочила са таласом избеглица, који би можда био и десет пута већи, а са чим се не би могла носити.

Рaдун сматра и да уколико велики број земаља затвара границе и подиже зидове како би контролисао или зауставио прилив миграната, Србија ће морати да реагује у складу са тим.

„Зашто бисмо ми били већи Европљани од Европљана“, пита се Рудан и истиче да Србија мора да предузме сличне мере у договору са другим земљама како се не би, како је рекао, створио „чеп у Србији“ и мигранти остали у њој заглављени.

„Руска акција штити Балкан од таласа миграната и новог тероризма“, навео је он истакавши да је руска интервенција у Сирији легална и легитимна.

Председник Центра за развој међународне сарадње Стевица Деђенски изразио је наду да ће се цео свет придружити интервенцији Русије у Сирији сада када се, како је рекао, након напада у Паризу показало да су зло и тероризам пред њиховим вратима.

Он сматра да се може повући паралела између онога што су џихадисти урадили на Блиском истоку и онога што је урађено на Косову и Метохији јер су у оба случаја, како је рекао, одузимане територије једне земље.

Политички коментатор Политике Мирослав Лазански осврнуо се и на санкције које је Запад увео Русији и истакао је да борба против тероризама значи и промену политике Запада према Русији.

Извор: Танјуг


Напиши коментар