Ђердап – тајне старе 9.000 година


Фото:  РТС Screenshoot
Фото: РТС Screenshoot

У Археолошкој збирци Филозофског факултета у Београду отворена је изложба Биоархеологија Ђердапа на којој посетиоци могу сазнати како су изгледали праисторијски становници Ђердапа, од чега су боловали, чиме су се хранили или како су ловили огромне моруне које су стизале из Црног мора. На изложби се могу видети и људски и животињски скелети стари чак 9.000 година.

Становници Ђердапа и пре 9.000 година живели су у еко-кућама са грејањем и огњиштем, користили су бетон и познавали геометрију. Антрополошком анализом људских скелетних остатака утврђено је да су живели преко 50 година. Научници предпостављају да је узрок томе, топла клима и разноврсна исхрана – јели су рибу и месо дивљачи, па чак и кавијар.

„Могуће је директно из костију човека сазнати шта су јели људи у прошлости. Ова метода назива се Анализа стабилних изотопа и читав тај метод базира се на принципу – „Ти си оно што једеш“. Све оно што унесемо током живота у наш организам остаје сачувано у нашим костима“, каже Јелена Јовановић, физички антрополог.

Истраживања овог подручја трајала су преко 40 година. Група научника, археолога и антрополога, у сарадњи са колегама са Универзитета у Француској и Великој Британији, месецима је припремала поставку изложбе. Посећеност је, кажу, велика, а они који дођу, често се изненаде оним што овде виде и науче.

„Сви су фасцинирани што имају прилику да виде кости које су толико старе. Чак не верују у то. Због чега се ми насмејемо и кажемо да су то заиста праве кости које потичу са наших неолитских и мезолитских налазишта“, каже Јелена Јовановић, физички антрополог.

Праисторијско насеље из доба мезолита и неолита – Лепенски Вир, једно је од најпознатијих археолошких налазишта, не само у Србији, већ и у Европи и свету. Заједно са још тридесет локалитета, откривено је почетком шездесетих година 20. века.

Предлог Магацин-а:

Винчанци су имали новац!
Европска цивилизација потекла је из Лепенског вира!
У Ђердапу су пре 8.000 година јели кладовски кавијар!
Лепенци живели у кућама за 21. век

Извор: РТС


Напиши коментар