ДНК анализа потврдила аутентичност ексхумираних остатака Николаја II, последњег руског цара


Царска породица Романов.
Царска породица Романов.

Руски научници објавили су да је тест ДНК, спроведен на захтев Руске православне цркве, потврдио аутентичност ексхумираних остатака Николаја II, последњег руског цара и његове супруге Александре.

Саопштење руских научника омогућиће да цела фамилија Романов, коју су 1918. убили бољшевици, коначно буде сахрањена на истом месту, у катедрали у Санкт Петербургу.

Руска православна црква је 2000. канонизирала царску породицу, али је од посебне форензичке комисије затражила додатне доказе да се заиста ради о остацима цара и царице, као и Алексеја и Марије, двоје од петоро царске деце, чији су остаци пронађени накнадно.

Форензичари су у ту сврху у септембру ексхумирали остатке Николаја и Александре и узели узорке ДНК који претходно нису били анализирани. Узети узорци одговарали су претходним открићима и потврдили аутентичност, објавила је комисија.

„Ти узорци показали су хетероплазму – ретку генетску мутацију која се показала и у претходним узорцима Николаја II.“, саопштено је.

Николаја II, његову супругу, петоро њихове деце и служавке, убили су бољшевици 1918. у Екатеринбругу, а тела су била закопана у шуми на Уралу.

Године 1991, тијела царског пара и три њихове кћери била су пренесена у Санкт Петербург, али су ексхумирана 1993. како би се потврдила њихова аутентичност.

Остаци Алексеја и Марије били су пронађени тек 2007, па је затражена допунска анализа.

Комисија је најавила у среду да ће спровести још неке тестове како би извели „високо поуздан коначни закључак“.

У октобру је комисија најавила да ће у склопу исте истраге ексхумирати и остатке цара Александра III, Николајевог оца.


Напиши коментар