Добровољци Донбаса у Београду: Није готово!


Фото: Мондо/Георги Митев Шантек
Фото: Мондо/Георги Митев Шантек

Украјина се распада и Доњецка и Луганска република се никада неће вратити у оквире Украјине из времена СССР-а иако свет примењује двоструке стандарде према Донбасу као и према Косову, рекли добровољци Донбаса у Београду.

Необична конференција за штампу одржала се данас у Београду, на којој се из прве руке могло сазнати каква је заиста ситуација у самопроглашеним Доњецкој и Луганској републици на истоку Украјине, како Руси доживљавају Србе али и какав став имају према терористичким нападима у Француској. У Удружењу новинара Србије гостовало је Савез добровољаца Донбаса (СДД), који је у Београд стигао да ојача везе са добровољачким и ветеранским организацијама у Србији и Српској.

Храбри али силом „анонимни“ Срби

Руски добровољци, захваљујући којима су Руси и грађани који не желе да буду под Кијевом опстали у Доњецкој и Луганској области, имали су само речи хвале за српске добровољце који су им помогли у том послу. „Нећу наводити ни имена нити бројеве, алу ћу рећи да су се храбро борили“, рекао је Александар Бородај, додајући да зна да би овде неко могао да има проблема због тога што је био добровољац у Донбасу.

Предлог Магацин-а: Од чистог српства или исповести добровољаца у Донбасу

„Нисмо овде случајно. Пријатељство Руса и Срба, али и њихових ратника и добровољаца. Руси су долазили овде да помажу од деветнаестог века па све до ратова деведесетих у прошлом веку, а храбри Срби су нама помогли да се одбранимо од Украјине“, каже Андреј Пинчук, извршни директор Савеза добровољаца и некадашњи министар безбедности тзв. Доњецке народне републике.

Украјина какву и даље можемо да видимо само у званичним картама је прошлост, кажу гости из Донбаса.

„Украјина, какву Кијев настоји да представи, не постоји. Земља пуца по шавовима а војни конфликт није завршен, само је замрзнут, јер и даље постоје разлози због којих је побуна и избила. Кијев и даље повремено гађа насеља, диверзанти вршљају по унутрашњости Донбаса, али процес је неминован – Донбас се враћа Русији. Не искључујемо да ће се конфликт појачати, ни да Москва интервенише. Видећемо шта носи сутра“, каже Александар Бородај председник Савеза и први председник Доњецке Народне Републике.

Андреј Пинчук појашњава да је Украјина какву ми знамо вештачка творевина СССР-а, и да ће се због тога и распасти на историјске делове. Он подсећа на у Србији слабије знане чињенице – Донбас је као Доњецко-руска Република у „велику“ Украјину ушао тек 1918, западни делови Украјина и Закарпатје тек после 1946, Буковина (део уз Молдавију) према пакту Рибентроп – Молотов из 1939, када је „ушла“ Ивановско-франковска област…

„Па већ сама реч Украјина значи (руска) крајина, а „Украјинци“ су се некада звали Малоруси, и они се сада враћају Мајци Русији“, каже Пинчук.

За трећег члана делегације, Виктора Заплатина, опуномоћеног представника СДД и бившег команданта пограничне војске Луганска, нема дилеме.

„Народ је рекао своје на референдуму у мају 2014. године, па потом и на изјашњавању у октобру. Људи су по шест, седам сати чекали у реду, на мразу, да свој глас дају Донбасу а не Кијеву, каже Заплатин.

Донбаски добровољци су свесни гомиле проблема које имају код куће, од мањка образованих и стручних кадрова у свим сферама, преко покиданих економских веза са Кијевом а још неразрађених са Москвом, до политичког и правног непризнавања.

Запад цео регион, као уосталом и целу Русију и Источну Европу, третира као место где живе људи другог реда, као ‘бели црнци’. То се видело по извештавању са фронта у Украјини, где су ‘заборављени’ злочини Кијева а посебно његовог Десног сектора, а сада се види по ‘мерењу’ жртава исламистичког терора. Руске жртве из авиона обореног над Синајем су тек узгред споменуте а за оне из напада у Паризу се заставе данима држе на пола копља“ огорчен је Александар Бородај.

Донбаски ветерани добровољци су у Београду да би склопили уговоре о сарадњи са братским организацијма из Србије и Српске, као и видели каква је могучност да обнове неке од споменика добровољцима из Русије у Србији.

Извор: Мондо


Напиши коментар