Домаћа памет: Новосадски OneBigPhoto броји 140 милиона посета и AppleNews партнерство


onebigphoto
Да ли вас занима прича о сајту из Новог Сада, који броји 140 милиона посета, 3 одбијене понуде за продају и AppleNews партнерство?

One Big Photo је стартап из Новог Сада који ускоро слави свој четврти рођендан и премијерно вам га представљамо на Startitu. Сајт пружа дневну дозу квалитетних фотографија, које су до сада отворене више од 140 милиона пута, а већ у старту је изненадио оснивача Марка Драпића, који иза себе има неколико пројеката:

Марко Драпић, оснивач странице One Big Photo.
Марко Драпић, оснивач странице One Big Photo.

Наравно да у сваки пројекат који покренем имам наде да ће израсти у нешто велико и профатибилно, међутим са One Big Photo нисам очекивао такав успех у старту јер је већ у прва 2 месеца бројао скоро 10 милиона отворених фотографија.

Имам 8 година искуства у вођењу сајтова разних ниша, и навикао сам на милионске посете и падање сервера због истих, међутим овакав старт и терабајти истрошеног bandwitha од почетка ме је ухватило изненађеног.

One Big Photo је постао и по нашим сазнањима прва домаћа екипа која је добила позив и постала званични издавач на новој AppleNews платформи и то одмах приликом њене премијере у септембру. Од раније су на на Feedlyju, популарном РСС читачу, прикупили 30 000 претплатника.

С обзиром на ова искуства, причали смо са Марком и одакле му долази највише садржаја и који су канали у које се највише исплатило инвестирати:

Марко Драпић, оснивач странице One Big Photo.
Марко Драпић, оснивач странице One Big Photo.

Већина посета нам долази из Америке и Велике Британије, а извори посета су највише social bookmark сајтови и већ поменуте феед платформе. Претраге долазе испред друштвених мрежа, али су нам убедљиво највредније посете оне које долазе преко нашег њузлетера — њих не бих мењао ни за које од претходно наведених.По мом искуству публика који долазе на сајт са својих емаил налога су највернији фанови, најлакше их је монетизиовати тј. конвертовати их у профит путем адвертајзинга, што на самом сајту и што у самом newsletteru.

One Big Photo до сада је добио 3 понуде за аквизицију — прву од једног од највећих инвестиционих фондова у Калифорнији која је пропала због техничких и правних проблема. Друга је стигла такође из Америке, овај пут из Флориде, али како нам Марко каже била је доста неозбиљна.

Марко Драпић, оснивач странице One Big Photo.
Марко Драпић, оснивач странице One Big Photo.

Трећа понуда за ОБП стигла је од инвестиционог фонда из Израела, то је било почетком ове године када сам био у Лас Вегасу на ЦЕС-у. Њу сам ја одбио. И даље не знам да ли је то био паметан потез или сам будала. Време ће показати.

Овај сајт тренутно зарађује искључиво кроз рекламе које приказује својим посетиоцима, па је и за њега актуелан проблем AdBlockera за развој бизниса. Тренутна статистика показује 40% раст употребе ових апликација, а она је највећа у Америци и Еворпи, који су значајно тржиште One Big Photo-а. Као и сви који свој садржај на овај начин монетизују, ни Марко није одушевљен, па размишља и о алтернативама.

Марко Драпић, оснивач странице One Big Photo.
Марко Драпић, оснивач странице One Big Photo.

План Б ће бити спонзорисане објаве садржаја што може довести до пада квалитета садржаја и сајтова и до губитка фан базе. Последње вести говоре да је прошле седмице Apple повукао ad-blocker са App Store-a због великог притиска великих online оглашивача и медија, што је позитивно по нас, али лично не верујем да ће то дуго трајати.

Марко тренутно размишља и о могућим партнерствима са неколико сајтова, а тренутни дугорочни план је покретање сродних сајтова који ће се бавити видеом, музиком, гифовима и тиме сви заједно чинити једну “One Big” мрежу.

Маркова прича је занимљива и зато што у Србији ради доста испод радара, па смо са њим причали и о саветима за његове колеге предузетнике и оне који тек желе то да постану:

Марко Драпић, оснивач странице One Big Photo.
Марко Драпић, оснивач странице One Big Photo.

Од знања и вештина сматрам да је највише потребно имати предузетнички дух и упорност, а ово занимање препоручујем свакоме ко на интернет и технологију гледа другачијим очима од обичног корисника. Ако мислите да нешто можете да промените, унапредите или тек улепшате од већ постојећег онда на томе треба да кренете да радите већ данас.Није обавезно јурити нове и револуционарне идеје, иако сви тежимо ка томе, а док се оне не појаве можете увек радити опробан рецепт који пролази на тржишту са вашим променама. Ја сам свој први сајт пре 8 година продао за свега $80, сајт је био стар месец дана и бавио се највећим звездама YouTube-а у том моменту, 3 године касније од једног обичног блога зарадјујем тада $100 000 и постајем ко-оснивач једне мале фирме у Вирџинији која се бави блоговима и e book-вима разних ниша.

Аутор: Зоја Кукић
Извор: startit.rs


Напиши коментар